2020. február 25., 14:35

Kitűzték a Basternák-gyilkosság főtárgyalásának időpontját

A bazini Speciális Büntetőbíróság kitűzte a Basternák László, volt ógyallai polgármester meggyilkolása ügyében zajló főtárgyalás első napját.

Fotó: TASR
Vladimír Mosnár a kommandósok gyűrűjében.

A büntetőbíróság besztercebányai épületébe három vádlottat várnak. Alena Zsuzsovát, Roman Ostružlíkot és Vladimír Mosnárt. A tervek szerint március 31-én lesz a tárgyalás első napja, ezt követően április elsejére, illetve 22-ére tűztek ki tárgyalási napokat. A különleges ügyészség ügyésze még január végén terjesztette be a vádemelési eljárást, az intézmény szóvivője, Andrea Predajňová akkor úgy nyilatkozott, mindhárom vádlott "előre megfontolt gyilkosság különösen súlyos bűncselekménye miatt" áll bíróság elé. Ha bűnösségük bizonyítást nyer, 25 évtől életfogytig tartó szabadságvesztés elé néznek.

A gyilkosság feltételezett megrendelője, Roman Ostružlík jelenleg is rács mögött van, Alena Zsuzsová vizsgálati fogságban ül a Kuciak-gyilkosság kapcsán. Őt a megrendelés közvetítésével vádolják, itt is, ott is. Vladimír Mosnár is hasonló vádakkal néz szembe, ő lehetett az, aki közvetlen kapcsolatot tartott az elkövetővel. Mosnár, más bűncselekmények miatt,  szintén szabadságvesztését tölti.

Basternák Lászlót 2010 júliusában gyilkolta meg a háza előtt Štefan Kaluz, aki a Sýkora-klán embere volt. Kaluzt az óta jogerősen elítélték, 25 évet kapott, de a megrendelő(k) és közvetítő(k) személye mindmáig ismeretlen volt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.