2021. november 23., 13:50

Kiszivárogtak a lezárás részletei - mutatjuk, mire kell számítanunk!

Újabb szigorítás vár Szlovákiára. Bár egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, megegyezett-e már a kormány a lezárások részleteiről, vagy a szerdai kormányülésen újabb vita várható, azt már most lehet tudni, nagyjából mire számíthatunk a lezárások alatt.

lockdown
Fotó: unsplash.com
Nem lesz háromhetes lockdown!

Lesz helyette kéthetes! A kiszivárgott információk szerint a koalíció végülis nem három, hanem két hétre zárná le az országot. Egy másik alapvető információ, hogy

az iskolákat nem zárnák be.

Úgy tudni, az egyeztetés egyik fontos eleme volt, hogy a munkáltatókat valamelyest kártalanítsák majd a lezárás miatti kiesések miatt. A hírek szerint a részletek még változhatnak a szerdai kormányülésen, de a fenti három pont (a lockdown időtartama, az iskolák nyitva maradása és a vállalkozói szféra kártalanítása) ilyen-olyan módon, de biztosan megmarad. Ha a szerdai kormányülésen jóváhagyják a javaslatokat, azok már másnap, de legkésőbb pénteken életbe lépnek majd.

A lockdown részeként szinte biztosan éjszakai kijárási tilalom is jön, valamint lezárják a teljes vendéglátóipart, az éttermeket és kávéházakat, de a fodrászatok és edzőtermek is bezárnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az éttermek legalább egy "ablakon" keresztül adhatnak-e majd ki ételt. 

Ha minden igaz, a nem oltottaknak kizárólag élelmiszerüzletbe, drogériába, iskolába és a munkahelyekre lehetne menni, valamint emelnék a rendőri készültséget is, szigorúan ellenőriznék az OTP-rendszer betartását.

Hogy pontosan milyen üzletek zárnak be, egyelőre kérdéses. Információink szerint a nem beoltottak csak élelmiszerüzletbe, illetve gyógyszertárba, drogériába mehetnének, a beoltottak viszont az ún. esszenciális üzletekbe is. A kormány ezek közé sorolja például a ruhaüzleteket, cipőboltokat. Értesüléseink szerint a lockdown valószínűleg kéthétig tartana, de a kormány azt ígéri, a lezárás tizedik napján értékelik majd a járványhelyzetet, ha az nem javul, hosszabbítanak.

A korlátozásokat ismertető sajtótájékoztatóról holnap élőben jelentkezünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.