2021. július 14., 14:03

Kiszivárgott egy hangfelvétel: Imrecze arról beszél, százezer eurót fizetett "Romannak". Mikulecről lehet szó

Mikulec a pénzt abban az időben kaphatta, amikor a katonai hírszerzés főnöke volt, s egy céggel kötöttek szerződést csúcsminőségű eszközök vásárlására.

Illegális fegyverleadás
Fotó: TASR
Roman Mikulec belügyminiszter

Miközben a figyelem az Alkotmánybíróság döntésére irányul, amivel felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal rendeletét, kiszivárgott egy 15 perces hangfelvétel.

A felvételen František Imrecze, a Pénzügyőrség korábbi vezetője és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) volt első embere, Branislav Zurian beszélgetnek. A felvételen rögzített párbeszéd minden bizonnyal idén januárban készülhetett, legalábbis a hangfelvételt közzétevő Plus 7 dní szerint.

A titkos felvételen hallható, ahogy Imrecze azt súgja Zuriannak, "Azt hiszem, százas volt...".

A lap szerint arról a százezer euróról lehet szó, amit Roman Mikulec jelenlegi belügyminiszter még a katonai hírszerzős főnökeként vett át 2010-ben vagy 2011-ben.

Imrecze a felvételen egyértelműsíti, a pénzt az SAP Slovensko nevű céggel kötött szerződés után kapta Mikulec. Abban az időben Imrecze volt a cég ügyvezetője.

A szerződés egy Palantir elnevezésű csúcstechnológiai rendszerre vonatkozott, amelynek az értéke eurómilliókban volt kifejezhető. Imrecze szerint a katonai hírszerzésnek nagyon hasznos volt a vétel.

"Nem ment semmi félre?" - kérdezi Zurian, mire a felvételen csönd következik, a lap szerint kikövetkeztethető, hogy Imrecze egyetértően bólintott.

Imrecze a felvételen többször megemlíti, nem szeretné beletörölni a lábát egy bizonyos "Romanba". Nem érdeke kirobbantani ezt az ügyet - teszi hozzá Imrecze, aki hozzéteszi, "pedig van ügy, ami kellemetlen a katonai hírszerzés akkori főnökére nézve".

A teljes név a felvételen nem hangzik el, de hozzáteszi, abban az időben rendszeresen találkozott "Romannal".

Imrecze súgva magyarázza, a százezer eurót egy bizonyos Štefan Kaplan adta át személyesen, aki akkoriban az SAP Slovensko biztonságáért volt felelős. Hasonló nevű ember dolgozott néhány évvel később a pénzügyőrségen - teszi hozzá a lap, valószínűsítve, hogy azonos személyről van szó.

Imrecze, aki január 29-e óta van őrizetben, együttműködik a hatóságokkal. Nem tudni, eddigi vallomásai érintették-e a most kiszivárgott hangfelvételben foglaltakat. Ha nem, a tények elhallgatása miatt büntetőjogi felelősséget kell vállalnia.

Branislav Zurian elhárította a lap érdeklődését, de azt elismerte, hogy találkozott Imreczével.

Roman Mikulec a szerdai kormányülést követően kategorikusan tagadta, hogy a katonai hírszerzés fejeként kenőpénzt fogadott volna el.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!