Itt a járványvédekezés új stratégiája? Teljesen átszervezik a COVID-automatát, de engedélyezhetik a lakodalmakat!

2021. május 6., 17:57
Pomichal Krisztián

A kormány köreibe jól bekötött, ezért rendszerint pontos értesülésekkel bíró Hospodárske Noviny írta meg ma késő délután, miként nézhet ki a nyár járványvédekezési szempontból. 

lakodalom
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

Úgy néz ki, teljesen átalakul a COVID-automata rendszere, mai formájában tulajdonképpen megszűnik. Jelen állás szerint, negatív teszt ide, COVID-oltás oda, este kilenc után már nem sörözhetünk békésen kedvenc kiskocsmánk teraszán, a kijárási tilalom mindenképp vonatkozik ránk. Nem sokáig!

Az egészségügyi minisztérium által előkészített módosítás alapján, amely, ki tudja miként, de a HN-nél kötött ki, úgy tűnik, nyerünk egy órát. Tíz óráig tolnák ki a "kijárási határidőt".

Mielőtt azonnal asztalt foglalnák, érdemes várni egy kicsit. A kiszivárgott dokumentumban ugyanis akad néhány furcsa részlet. Pártunk és kormányunk ad ugyan az egyik kezével, de a másikkal elvesz! Hogy pontosan mit, még nem tudni, 

a tervezetben az áll, bizonyos "nem esszenciális utazásokat" korlátoznának a továbbiakban. Hogy pontosan miket, azt egyelőre nem tudni.

A kormánynak ezen a héten kellett volna tárgyalnia az automata átalakításáról, de elodázták a döntést. A kisebb kormánypártok már jelezték, ideje lenne eltörölni a kijárási tilalmat, de Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter Veronika Remišovának üzenve közölte, "minden marad a régiben".

Az egészségügyi tárca javaslata alapján nem csak országos, járási és iskolai szemaforral számolhatunk. Lesz "minisztériumi" szemafor is. Az egyes szaktárcák külön rendszert kapnak, kultúrális szeműaforról volt szó korábban is, most lesz mellé egyházi, sportos , szociális és közlekedésügyi is.

Hogy melyik mit csinál majd, az most még titok.

Megint lesz mit figyelni!

Mint azt bizonyára olvasóin kis tudják, jelen állás szerint három különböző paraméter szerepel az országos automatában. Az új esetek hétnapos mozgóátlaga, a kórházi ellátásra szorulók számának hasonló változása, illetve a járvány R-értéke, amely tulajdonképpen a terjedés sebességéről nyújt információt.

Úgy néz ki, kapunk egy negyediket is!

Hamarosan ugyanis a nemzeti automata részévé válik a tesztek pozitivitásának követése. A kórházi ellátásra szorulók közül pedig csak az "akut" fertőzés miatt ellátásra szorulók számát követik majd. Erre valószínűleg azért van szükség, mert a kormány arra készül, nyáron számos long-COVID-tól szenvedő beteg szorul majd szanatóriumi vagy gyógyfürdős ellátásra.

Eltörlik a tömegrendezvények tiltását is! Innentől lagzi, születésnap és halotti tor is megrendezhető. Ha erre beltérben kerül sor akkor 25, ha kültéren akkor legfeljebb ötven fővel. 

Egy másik apróság, hogy a rendezvények résztvevőit kötelezően "listázni" kell majd. Hogy mindez azt jelenti, az éttermek immár bent is szolgálhatnak ki vendégeket, a szövegből nem egyértelmű. A kormány valószínűleg jövő héten dönt a változásokról! Várjuk ki!

Kövesse facebook oldalunkat is!