2020. március 3., 16:36

Kiskáékat is szívesen látná a kormányban Matovič

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom elnöke ma találkozott Andrej Kiskával, a Za ľudí párt vezetőjével.

Igor Matovič, Andrej Kiska
Fotó: TASR

Matovič, aki továbbra is optimista a négyes koalíció létrehozását illetően, a találkozót követően kijelentette: szívesen látná a Za ľudí pártot is a kormányban.

Hozzátette:

a keddi találkozó nem Kiska győzködéséről szólt.

Ehelyett inkább egy korrupcióellenes egység létrehozásáról beszéltek, amelynek a kormánytagok és más tisztviselők ellenőrzése lenne a fő feladata.

Kiska elismételte: érti, Matovič miért törekszik az alkotmányos többség elérésére, ő ugyanakkor továbbra is a Boris Kollár nélküli kormányt részesíti előnyben.

Elmondása szerint a Za ľudí párton belül kétségek merültek fel bizonyos, a Sme rodinához kapcsolódó személyekkel és tényekkel összefüggésben. Kiska csütörtökön ismét találkozik az OĽaNO elnökével. „Feltettem pár kérdést, amelyekre választ várok Igor Matovičtól” – jegyezte meg. Szintén csütörtökön ül össze a Za ľudí országos elnöksége, amely felhatalmazást adhat a pártelnöknek, hogy tárgyaljon a kormányalakításról.

Az etikai kérdések megnyitása Matovič szerint attól függ, milyen megállapodás születik ezen a téren a jövőbeni koalíciós partnerek között.

Ami az OĽaNO-t illeti, továbbra is érvényes, hogy nem lépünk be olyan kormányba, amely be akarja vezetni a regisztrált partnerséget, vagy enyhébb drogpolitikát akar érvényesíteni.

„Itt van persze az élet fokozott védelmének a kérdése is. Úgy vélem, ezen a területen a képviselőket nem szabad korlátozni abban, hogy javaslatokat terjesszenek elő. A társadalom liberálisabb részét viszont biztosítani szeretném, hogy nem akarunk olyan benyomást kelteni, mintha vissza akarnánk térni a középkorba. Nem akarunk elfogadni semmi olyasmit, ami a jövőbeni koalíció Achilles-ínja lehetne” – hangsúlyozta Matovič.

Az egyes miniszteri posztok betöltésével kapcsolatban Kiska annyit mondott, hogy a lehető legnagyobb szaktekintélyek valók miniszternek, olyanok, akik erkölcsi szempontból is feddhetetlenek.

„Egyelőre nem született megállapodás sem a neveket, sem a posztokat illetően” – fűzte hozzá Matovič.

A választásokat megnyerő OĽaNO mozgalom elnöke már részt vett egy informális találkozón Richard Sulíkkal, az SaS elnökével, valamint Boris Kollárral, a Sme rodina elnökével is. Zuzana Čaputová államfő hétfőn fogadta őt. Az elnök asszony kedden találkozott Andrej Kiskával, a Za ľudí, Boris Kollárral, a Sme rodina és Richard Sulíkkal, az SaS elnökével is. Korábban kijelentette: ha bebizonyosodik, hogy az OĽaNO mozgalommal közös koalíciót akarnak, Igor Matovičot fogja megbízni kormányalakítással.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.