2020. március 3., 12:01

Kiska feltételeket szabna, pedig alig jutott be a parlamentbe

Andrej Kiska, a Za ľudí párt elnöke elvárja, hogy a kormány szakmailag és erkölcsileg is hiteles legyen. Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének Kiska sok kérdést készül feltenni.

Andrej Kiska
Fotó: TASR
Andrej Kiska exállamfő

A pártelnök megjegyezte: mielőtt hivatalos tárgyalásokat kezdene Matovičcsal a kormányalakításról, előbb felhatalmazást kell kapnia a pártja elnökségétől. A Za ľudí elnöksége csütörtökön ül össze. Kiska ezt azután jelentette ki, hogy kedden találkozott Zuzana Čaputová államfővel.

„Készek vagyunk elősegíteni egy erős és stabil kormány létrejöttét, de elvárjuk, hogy ez a kormány szakmailag és erkölcsileg is hiteles legyen” – jelentette ki Kiska, aki kedden találkozik Matovičcsal. Elmondása szerint egyelőre csak tájékozódni fog. Hozzátette: sok mindnet meg akar kérdezni a választások győztesétől, például a kormányzás stílusával, vagy azzal kapcsolatban, hogyan viszonyulna a kormány az etikai kérdések esetleges megnyitásához.

Kíváncsi Matovič véleményére a közvetlen demokrácia és a népszavazások témájában is. A Za ľudí elnöke a potenciális kormánytagokra és más állami tisztviselőkre is rá akar kérdezni. Elsősorban az érdekli, hogyan fogják kezelni az egyes jelöltek múltbeli tevékenységét.

„Meg voltam győződve arról, hogy ha lehet, Kollár úr nélkül kellene kormányt alakítani, de ez Matovič úrtól függ” – felelte Kiska arra a kérdésre, hogy a hármas vagy a négyes koalíciót részesítené-e előnyben. Hozzáfűzte: tudatosítja az alkotmányos többség fontosságát, amely nagy előnyt jelent például az igazságszolgáltatás reformjának elfogadása szempontjából. Úgy véli, a négyes koalíció a stabilabb alternatíva.

Kiska arra a kérdésre nem válaszolt, hogy inkább parlamenti vagy kormánypozícióra pályázik-e.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.