2021. január 26., 15:44

Kinevezték a Selye János Egyetem új rektorát

A koronavírus-járványra való tekintettel különös biztonsági intézkedések mellett, de személyesen vehette át Zuzana Čaputovától a kinevezését két szlovákiai egyetem, köztük a komáromi Selye János, új rektora. 

Fotó: Facebook

Juhász György mellett a mai napon vehette át kinevezését Jozef Habánik, a trencséni Alexander Dubček Egyetem rektora is. Čaputová az átadás után arról beszélt, az online térbe szorult oktatás különleges és nehéz feladatot ró a pedagógusokra, oktatókra, így munkájukért különösen hálás.

A köztársasági elnök méltatta a trencséni egyetemen folyó munkát, örvendetesnek nevezte, hogy folyamatosan nő az érdeklődés az intézmény képzései után, egyre minőségibb az ott nyújtott oktatás, amely a "legmagasabb európai standardoknak is megfelel".

A Selye János Egyetem kapcsán elmondta, 2004 óta ez az egyetlen egyetem, amely "egy nemzeti kisebbség nyelvén" tanít.

Az elmúlt években az infrastruktúrális fejlesztéseknek és felújításoknak köszönhetően az egyetem hozzájárul ahhoz, hogy nemzeti kisebbségek saját nyelvükön tanulva "Szlovákia teljes értékű állampolgárainak érezhetik magukat."

A felsőoktatás előtt álló kihívások kapcsán Čaputová elmondta, hosszú- és rövidtávon is számos feladat vár a szektorra. Elsőként a járvány következményeivel kell kezdeni valamit, majd azzal, miként lehetne a szlovák gazdaságot "tudásalapú" gazdasággá átalakítani, valamint arra is kitért

a terület minden szereplőjének arra kell törekednie, hogy a felsőoktatás erkölcsiségét és integritását megőrizze, illetve megerősítse.

Juhász Györggyel hamarosan interjút közlünk a Magyar7 hetilapban.
Megosztás
Címkék