2021. november 20., 15:28

Kik tartoznak az Oltott/Gyógyult (OP) kategóriába

Hétfőtől (november 22-től) a teljesen beoltott személyek rendszere OP (oltott / gyógyult) rendszerre változik. Ez azt jelenti, hogy azok a személyek, akik legkorábban 180 nappal ezelőtt legyőzték a COVID-19-et, ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkeznek majd, mint a teljesen beoltottak - tette közzé rendeletében a Népegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Az OP megjelölés alatt azt a személyt értjük, a vakcina kétadagos sémájában, aki legalább 14 nappal a vakcina második adagja után, és legfeljebb egy évvel az utolsó adag beadása után van.

A címke érvényes az egyadagos vakcina első adagja után legalább 21 nappal, és legfeljebb egy évvel az utolsó adag beadása után is. Az a személy is ide tartozik, a vakcina első adagja után legalább 14 nappal, ha az első adagot a COVID-19 legyűrését követő 180 napon belül kapta meg, és  legfeljebb egy évvel van az utolsó adag beadása után.

Az OP megjelölés azokra a személyekre is vonatkozik, akik legkorábban 180 nappal ezelőtt győzték le a COVID-19-et, és azt RT-PCR teszttel igazolni tudják, vagy a 12 év alatti gyermekek, a COVID-19 legyűrése után 180 napig.

Az igazolást a november 15-ig elvégzett antigénvizsgálat pozitív eredménye alapján is kiállíthatja a gyermekorvos

 - pontosította az ÚVZ.

Azok az emberek is ugyanazokkal a feltételekkel rendelkeznek, mint a beoltottak, akik több mint 180 napja legyőzték a COVID-19-et, és 180 napon belül beoltották őket legalább egyetlen adag vakcinával, illetve a két éven aluli gyermekek, és a 2 és 12 év két hónap közötti gyermekek, akik a 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR/LAMP teszttel bírnak.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.