cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 26., 16:36

Kiderült, mely nemzetiségek vettek leginkább részt a hétvégi népszavazáson

A ruszinok nagy számban vettek részt a szombati (január 21.) népszavazáson, míg a romák és a magyarok kevesebben – derül ki a Bél Mátyás Intézet (IMB) elemzéséből. Ravasz Ábel, az intézet elnöke elmondta, a kutatók a településeken élő kisebbségekre vonatkozó adatokra fókuszáltak.

népszavazás
Fotó: TASR
Míg országos szinten 27 százalékos volt a választási részvétel, addig a ruszinok által lakott településeken ez az arány közel 44 százalékos volt. Ezt a magas választási részvételt úgy kell érteni, hogy azon 20 település között, ahol a legnagyobb volt a részvételi arány, 13 olyan település van, ahol nagy számban ruszinok élnek"

- magyarázta Ravasz.

A romák által lakott településeken 13 százalék alatt maradt a választási részvétel.

„Itt fordított a helyzet, mint a ruszinoknál, mivel azt a 19-20 települést, ahol alacsony volt a részvételi arány, nagyrészt romák lakják. A legalacsonyabb részvételi arány a kassai Lunik IX. lakótelepen volt" - mondta Ravasz. A magyarok közül is az átlag alatti számban mentek el voksolni, 15 százalék alatt volt a részvételi arány.

A 363 olyan település között, ahol a magyarok aránya legalább 50 százaléknyi, egyetlen olyan sem volt, ahol a részvételi arány meghaladta volna az érvényességi küszöböt (50 százalék)"

- magyarázta.

Ravasz Ábel szerint az elemzés azt mutatja, hogy ma is különleges, az országos átlagtól eltérő választói csoportokat alkotnak a nemzeti kisebbségekhez tartozó lakosok.

 „A kisebbségi szavazókat lehet mozgósítani (ahogyan azt a ruszinok mutatták), de jelentősen demobilizálhatók is (ahogyan a magyarok és a romák mutatták). Ezek azonban egyáltalán nem olyan választói csoportok, amelyeket egy általános országos kampány révén sikeresen meg lehet szólítani" - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.