magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. május 3., 20:05

Kiderült, hol áll Szlovákia a sajtószabadság világrangsorában

A legfrissebb rangsort a Riporterek Határok Nélkül (Reportéri bez hraníc) nemzetközi szervezet tette közzé szerdán, a sajtószabadság világnapja alkalmából - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a kulturális minisztérium.

Sajtószabadság
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Szlovákia a 17. helyen áll a sajtószabadság világrangsorában. Tavaly óta tíz helyet javított az ország.

„Kézzelfogható eredménye ez a hazai és a nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyeket a kulturális minisztérium az elmúlt években tett a médiakörnyezet színvonalának javításáért, egyúttal kiváló motiváció arra, hogy az elkövetkező években még jobb helyezést érjünk el a rangsorolásban" - fogalmazott a minisztérium.

Natália Milanová (OĽANO) a kulturális tárca megbízott vezetője rámutatott, hogy a szlovákiai médiakörnyezet javítására irányuló erőfeszítések a kormány legfontosabb céljai közé tartoznak. „Tiszteletben tartjuk a demokrácia elveit, és célunk, hogy objektív és független legyen a sajtó Szlovákiában, valamint hogy az újságírók biztonságban érezhessék magukat" – mondta a megbízott miniszter.

Milanová Párizsba utazik, ahol a Riporterek Határok Nélkül szervezet képviselőivel találkozik, és megbeszélést folytat Rima Abdul Malak francia kulturális miniszterrel az európai sajtószabadságról szóló törvény helyzetéről. A European Media Freedom Act jelenleg az Európai Unió egyik kiemelt témája a sajtó szabadsága és függetlensége terén.

Az OĽANO mozgalom megjegyezte, hogy az újságírók védelmét a Büntető törvénykönyv módosítása is megerősíti, amely új, speciális cikeklyeket vezet be: a „foglalkozás, szakma vagy funkció gyakorlása” fogalmát, valamint a „gyűlöletkeltés” bűncselekményét.

Az OĽANO szerint az új jogszabályok célja elriasztani mindenkit, aki újságírókat, vagy más szakmák képviselőit fenyegeti vagy támadja a munkájuk miatt.

Az OĽANO szerint a koronavírus-járvány vagy az ukrajnai háború megmutatta, milyen fontos, hogy a polgárok hozzáférjenek a minőségi és ellenőrzött információkhoz, amelyeket a korrekt sajtó szolgáltat. „A tisztességes újságírás a legjobb védelem a félretájékoztatás, az összeesküvés-elméletek, a hazugságok és a koholmányok ellen. Ahhoz, hogy a sajtó hatékony legyen, egyebek között megfelelő gazdasági feltételekre van szüksége. Az áfatörvény módosítása ezt is szem előtt tartja, amikor a kedvezményes adókulcsot kiterjeszti az online folyóiratok és hírportálok előfizetési szolgáltatásaira is" - tette hozzá Milan Potocký (OĽANO) európai parlamenti képviselő. A képviselők a parlament májusi ülésén tárgyalnak a módosításokról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.