2022. augusztus 4., 11:10

Kiderült, hogy mitől félnek leginkább Szlovákia polgárai

Leginkább az áremelkedésektől tart az ország lakossága, továbbá az egészségügy helyzetét tartják riasztónak az emberek.

félelem
Fotó: unsplash.com

A háborús félelmek csökkennek – derült ki a Hogy vagy, Szlovákia? közvélemény-kutatássorozat újabb felméréséből. Az adatgyűjtést július 18-a és 22-e között végeztek 1000 megkérdezett bevonásával.

A 15. tematikus felmérésből kiderült, hogy az emberek továbbra is legjobban az energiaárak és az infláció miatt aggódnak (86,3%), majd az egészségügy állapota (82,8%) és az ukrajnai háború (70%) következik.

A háborús félelmek csökkennek, márciusban még a lakosság 78%-át aggasztották az ukrajnai agresszió következményei, áprilisban a 74%-át.

Emellett elég nagy aggodalomra ad okot a lakosság körében a szélsőséges pártok és rendszerellenes csoportok erősödése (67,2%), valamint a menekültek miatti félelmek (69,4%).

A koronavírus-járványtól a lakosság 53,1%-a tart, itt enyhe növekedés figyelhető meg az előző felméréshez képest.

Öt hónap elteltével csökkennek az ukrajnai háború miatti aggodalmak a lakosság körében. Feltehetően a szakemberhiánnyal kapcsolatos hírek miatt többen aggódnak az egészségügyi ellátás színvonaláért, az inflációs félelmek pedig az év eleje óta változatlanok

– mondta Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa.

A megkérdezettek 76%-a mondta, hogy jelentős mértékben érintette a drágulás, csupán 1,6%-nyian vallják ennek ellenkezőjét. Az első csoportból 84%-nyian mondták, hogy kevesebbet vásárolnak, vagy az olcsóbb termékeket keresik.

Hasonlóan a májusi eredményhez, a háztartások 41 százaléka nagyon nehezen jön ki a havi bevételeiből

– tette hozzá Bahna.

A Hogy vagy, Szlovákia? felméréseket 2020 márciusa, a koronavírus-járvány kezdete óta készítik el rendszeresen, online formában. A közvélemény-kutatásokat a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociális Kommunikációkutatási Intézete, az MNFORCE közvélemény-kutató szervezet és a Seesame kommunikációs ügynökség közösen készíti.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.