Kiderítették, melyik országból "importáltuk" a legtöbb koronavírust

2021. szeptember 13., 15:57
ma7 | TASR

Érdekes eredményeket tett közzé a szlovák közegészségügy. Kiderült, a nyári hónapokban regisztrált mintegy 4200 fertőzöttből hány ember járt külföldön, így az is, mely országokból sikerült importálnunk a járványt.

Fotó: unsplash.com

A legtöbb új koronavírusos megbetegedést júliusban és augusztusban Horvátországból hurcolták be Szlovákiába. A 214-ből 72 mintában a koronavírus delta variánsát mutatták ki. Az összesen 4162 fertőzöttből 1132 külföldön járt, ami 27 százalékot tesz ki – tájékoztatta hétfőn a TASR hírügynökséget Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

Adriána Plšková, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztályának munkatársa elmondta, hogy

Horvátország után Spanyolországból került be az országba a legtöbb fertőzés (73),

ezek közül 57 esetben erősítették meg a delta variáns jelenlétét.

A harmadik helyen a Csehország áll,

innen 65-en érkeztek fertőzötten Szlovákiába, közülük 23 ember a delta variánssal fertőződött meg.

Ezt követi Görögország 56 fertőzöttel, a delta variánst 16 mintában mutatták ki. 45 esetben az Egyesült Királyságból hurcolták be a betegséget, a delta variánst 28-an. A Ciprusról érkezettek között 27 fertőzöttet regisztráltak, ezek közül 12 volt a delta variáns. Összesen 25 országból érkeztek megfertőződött személyek Szlovákiába, a további országokból érkezettek között egy-három esetet regisztráltak.

Az elmúlt hetekben enyhén emelkedett a fertőzöttek száma és a reprodukciós szám is.

A helyzet főleg aszerint fog alakulni, ahogyan az emberek viselkednek, azaz hogy betartják-e a szabályokat, valamint hogy hányan oltatják be magukat " - mondta Plšková.

Júliusban és augusztusban a 15-19 éves és a 20-24 éves korcsoportban volt a legmagasabb a megbetegedések előfordulása. A 65 éves és idősebb kockázati csoport aránya alacsony volt, 354 esetet tett ki.

Hozzátette, hogy a legtöbb fertőzöttet, 962-et Pozsony megyében találták, ez az összes eset 23 százaléka. A második helyen Kassai régióban volt - 811 eset, ami az összes eset 19 százalékát jelenti.

Júliusban és augusztusban összesen 1173, a delta variánssal fertőzött személyt találtak, ebből 397 olyan volt, aki külföldről hurcolta be a betegséget, 48 fertőzés pedig ilyen esetekhez köthető. A többi fertőzött nem járt külföldön, illetve nem találkozott olyan személlyel, aki külföldön fertőződött meg.

A koronavírussal fertőződött betegeknek leggyakrabban légzőszervi panaszaik vannak, fáj a torkuk, folyik az orruk, köhögnek. 2595 ilyen eset fordult elő. A fertőzöttek huszonkét százaléka - 934 személy - tünetmentes volt. 404 személy belázasodott, érzékszervi tünetei 79 fertőzöttnek voltak, 18 esetben bélrendszeri, 29 esetben pedig tüdőpanaszokat okozott a vírusfertőzés. 103 személynél más tünetek fordultak elő.

Kövesse facebook oldalunkat is!