cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. február 5., 13:16

Ki oda se ballagott, még jogosítványt is kapott

Három év, 2019-2021 ellenőrzései alapján szigorításokat vezet be az autóiskolákban a közlekedési tárca.

autóiskola
Fotó: TASR

A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának 2019 és 2021 közötti ellenőrzései elképesztő jelenségre mutattak rá:

a vizsgált autóiskolák 86%-ban - miközben hivatalosan épp oktatás zajlott - üres termeket találtak az ellenőrök.

A szaktárca tájékoztatása szerint 187 esetben javasoltak büntetést kiróni - összesen 143 ezer euró értékben, 57 oktató engedélyét vonták/vonnák vissza, 18 autóiskola bezárását indítványozták.

A minisztérium közleménye azt írja, 36 oktatási helyszín közül 31-ben senkit sem találtak a vizsgált időpontban, további osztályokban pedig több, a jegyzékben szereplő tanuló nem volt jelen az oktatás alatt. Az ellenőrök 457 diákból 352-t annak ellenére sem találták az oktatóteremben, hogy a jelenléti lapon fel volt tüntetve a nevük.

Az autóiskolás oktatást ellenőrizve 77%-ban nem voltak jelen a diákok!

Az elméleti oktatás mellett a gyakorlati oktatás mikéntjére is kíváncsiak voltak a közlekedési minisztérium munkatársai. A 393 ellenőrzésből 248 esetben találkoztak szabálysértéssel.

Az esetek majd felében (49%) az autóiskola oktatója a saját bejelentkezése mellett a diákjáét is „intézte“, majd az üres autót a gyakorlótéren hagyta.

„Szeretnénk emelni az autóiskolák színvonalát,

jó lenne, ha nem azzal csábítanák be a diákokat, hogy melyikbe nem kell bejárni, hanem az lenne a fő érv, hogy melyik iskolában kapja meg a résztvevő a legminőségesebb oktatást.

A biztonság a legfontosabb számunkra, ezért a szaktárca továbbra is folytatja az autóiskolák ellenőrzését“ - jelentette ki az eredményeket látva Andrej Doležal, Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának vezetője.

A minőségi oktatás fontosságát az a tény is alátámasztja, mely szerint

a belügyminisztérium adatai alapján a halálos balesetek okozóinak 20%-a kevesebb, mint öt éve rendelkezik jogosítvánnyal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.