2020. március 20., 17:20

Ki is lesz Szlovákia új miniszterelnöke?

Zuzana Čaputová szombaton, március 21-én nevezi ki Igor Matovič új kormányát.

Igor Matovic
Igor Matovič, Szlovákia leendő miniszterelnöke
Fotó: TASR

Most ismerkedjünk meg a leendő kormányfővel.

Igor Matovič 1973. május 11-én született Nagyszombatban.

1993 és 1998 között a pozsonyi Comenius Egyetemen tanult pénzügyi menedzsmentet. 2002-ben  Nagyszombatban egy regionális újságot alapított Press néven. 2007-ben a cégét feleségére, Paulínára iratta.

Polgári társulásként megalapította az Egyszerű Emberek (Obyčajný ľudia) nevezetű szervezetet. Politizálni csak 2010-ben kezdett, akkor a parlamenti választásokon még az SaS listáján jutott először a parlamentbe (a 150-ik helyről karikázta fel magát) három másik kollégájával együtt. Matovič 2011-ben összerúgta a patkót Richard Sulíkkal, aki kitiltotta a parlamenti frakciójából Matovičot, mert nem szavazott a kettős állampolgárságról szóló törvény ellen.

2012-ben Matovič önállóan indult a parlamenti választáson, és ugyanúgy az utolsó, 150-ik helyről karikázta fel magát, így érte el a legtöbb szavazatot a listán.

2016-ban az OľaNO-Nova közös listát állított és 11,02%-os támogatottsággal jutottak a parlamentbe.

2017-ben Matovič majdnem elveszítette a mandátumát, mert nem volt felfüggesztve a vállalkozói engedélye, viszont a szabályok értelmében a parlamenti képviselők nem vállalkozhatnak. A vállalkozását egyébként 2013-ban megszakította, ám néhány év múlva az automatikusan megújult.

A 2020-as parlamenti választást Matovič pártja a szavazatok 25 százalékával nyerte meg, az OĽaNO listáján több politikai tömörülés indult: KÚ, Nova, Zmena Dola.

Igor Matovič karrierje során gyakran okozott meglepetést, tüntetéssorozatai és magánakciói a parlamentben emlékezetesek maradnak. A Smer-SD és az SNS politikusait mindig élesen bírálta és sokszor más politikusokkal is konfliktusba keveredett, például a később feloszlott Sieť vezetőjével, Radoslav Procházkával, de emlékezetesek maradnak a Bugár Bélával folytatott szócsatái is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.