Ki lesz a Kult Minor új igazgatója?

2021. június 22., 14:21
Somogyi Szilárd

A Nemzeti Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap, közkeletűbb megnevezéssel élve a Kult Minor jelenlegi igazgatójának, Molnár Norbertnek, a hivatali ideje idén júliusig tart, s az új igazgató kinevezését megelőző pályáztatási rendszer kedden a jelentkezők nyilvános meghallgatásához érkezett. Az eseményre a Kulturális Minisztérium pozsonyi központi épületének márványtermében került sor.

Kultminor
Fotó: Somogyi Szilárd
A bíráló bizottság a kulturális minisztérium márványtermében

Eredetileg négyen adták be pályázatukat, a meghallgatáson viszont már csak hárman vettek rész, Petrus Gyula, menedzser ugyanis a korábbi nem nyilvános rész után visszalépett.

A három versenyben maradt pályázó Eduard Čonka, Alena Kotvanová és Petőcz Kálmán, ebben a sorrendben kapott egyenlő időt, hogy a válogató bizottság, illetve az érdeklődő nyilvánosság előtt bemutassa a Kult Minor irányításával és munkájával kapcsolatos elképzeléseit, illetve válaszoljon a feltett kérdésekre.

A Kult Minor a Szlovákiában kisebbségben levő nemzeti közösségek kulturális, művészeti munkáját támogatja anyagilag. Tizenhárom bejegyzett nemzeti kisebbségi közösség kultúrájának támogatásáért lehet pályázni, s

a támogatásokra 8 millió euró áll rendelkezésre, amelyet az állami költségvetésből biztosítanak. Ennek a fele a szlovákiai magyar kultúra támogatását szolgálja.

A pályázók nyilvános beszédeit, illetve megnyilvánulásaikat hallgatva a laikus hallgatóban megerősödhet az a benyomás, hogy beszélni nehéz. Főleg akkor, ha egy hivatalos, s olykor hivataloskodó bizottság, illetve a kamerák figyelme előtt kell beszámolni az elképzelésekről, illetve válaszolni a kérdések sokszínű körére.

De, hát végső soron egy kultúrát csúcsszinten menedzselő intézmény vezetői posztjáról van szó, s ilyen pozícióban már nem csak a kimondott szakmai tudás, hanem a kommunikációs készségek is fontosak.

Az elsőként bemutatkozó Eduard Čonka, a romaügyi kormánybiztos hivatalának munkatársa egy inkább gyakorlatias ember benyomását keltette, aki saját bevallása szerint sem rendelkezik különösebb áttekintéssel az Alap adminisztratív hátteréről és többször kijelentette egyes kérdéseknél, hogy az adott témában nincs információja.

eduard_conka_palyazo_foto_somogyi_sz
Fotó: Somogyi Szilárd
Eduard Čonka pályázó – a gyakorlatias ember

Szavai és hozzáállása szerint elsősorban a problémák jóindulattal való kezelését tartja szem előtt, amely meglátása szerint sikerre vezető metódus. Sajnos, azonban olyan hiányosságokat is elárult, hogy nincs tudomása az éppen a parlamentben levő, az Alap munkáját szabályozó új törvénymódosításról. Gyakorlatias hozzáállása viszont a felületesebb hallgatóban jó benyomást kelthetett.

Az utána következő Alena Kotvanová, nemzeti kisebbségek kormánybiztosi hivatalának dolgozója viszont pont abban volt erős, amiben ez előtte szóló Čonka gyenge.

alena_kotvanova_palyazo_foto_s.sz_
Fotó: Somogyi Szilárd
Alena Kotvanová pályázó – az elmélet mestere

Kotvanová folyamatosan beszélt magas szinten, nem volt talán mondata, amelyben legalább két idegen kifejezés ne lett volna. Az „evaluáció transzparens monitorozása” szókapcsolatot többször is használta, ennek ellenére viszont egyetlen konkrét megoldást sem ismertetett saját kezdeményezésből, ezt szinte úgy kellett kierőltetni a kérdések során.

A harmadiknak, utolsónak következő Petőcz Kálmánnak elég lett volna egy könnyűlovassági kört tennie, és biztosra menve egy tőle, mint egykori genfi nagykövettől elvárható standard beszámolót tartania, s kétségen kívül a keddi meghallgatás győztese lehetne.

petocz_kalman_palyazo_foto_s.sz_
Fotó: Somogyi Szilárd
Petőcz Kálmán pályázó – a stabilitás ígérete

Ehelyett Petőcz a beszámolója első hét percében egy szabad elmélkedést eresztett meg arról, hogy vajon van-e annak alapja, hogy az új igazgató lehet-e magyar nemzetiségű vagy sem. Ez után Petőcz már megtalálta a sallangmentes előadás módját, és a pártatlan hallgatók előtt is valószínűleg fokozatosan átvette a keddi meghallgatás szimbolikus győztesének helyét. Ezt közvetve a biráló bizottság elnöklője is elismerhette, hiszen Petőcz fellépését köszönte meg „szép beszámoló” jelzővel.

A kedd délután 14 órakor véget ért nyilvános meghallgatás után a bíráló bizottság zárt ülésen folytatja a munkáját, amikor is pontozni fogják az egyes pályázók előadását, kérdésekre adott válaszát, fellépését.

A pontozás eredményét beterjesztik a kulturális miniszterasszony elé, aki 10 naptári napon belül meghozza döntését, hogy kit nevez ki a Kult Minor élére, annak új igazgatójaként.

Kövesse facebook oldalunkat is!