2023. november 28., 13:55

Kevesebbet költ karácsonyi ajándékra a lakosság jelentős része

A tavalyinál kevesebbet költ karácsonyi ajándékokra az idén a lakosság 46 százaléka – derült ki egy a Home Credit megrendelésére októberben és november készített felmérés szerint, amelynek eredményeit a TASR hírügynökség ismertette.

 

karácsonyi ajándékok

A felmérés résztvevőinek egyötöde ugyanakkor azt állította, hogy az elmúlt időszak árdrágulás nem korlátozza abban, hogy mennyit költ ünnepi ajándékokra. Hasonló arányban, a megkérdezettek mintegy 20 százaléka ugyanakkor azt állította, hogy a kiárusításokra vár az ajándékok megvásárlásával.

Ami az ajándékok típusát illeti úgy tűnik a legtöbben ruházati cikket kapnak majd karácsonyra, a felmérés résztvevőinek mintegy fele mondta ugyanis, hogy ilyen jellegű ajándékot készül vásárolni vagy már vásárolt is, az összes lehetséges választási lehetőség közül ezt az ajándéktípus jelölték meg a legtöbben.

A második leggyakrabban választott ajándék a felmérés szerint a kozmetikai cikkek szegmenséből kerül ki, a válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy ilyen ajándékot vásárol, a harmadik helyen a könyvek (40 százalék), a negyedik helyen az apró ajándéktárgyak (29 százalék), az ötödiken pedig az elektronikai fogyasztási cikkek (20 százalék) szerepeltek. Viszonylag népszerű ajándéknak számít a készpénz is, a felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek 19 százaléka ajándékoz készpénzt, alig valamivel kevesebben, 17 százaléknyian pedig sporteszközt vagy ajándékcsomagot.

Ami a konkrét elkölteni szánt összeget illeti, a felmérés szerint a megkérdezettek valamivel több, mint negyede, 26 százaléknyian kevesebb, mint 40 euróért vásárolnak ajándékot egy személy számára. A megkérdezettek 21 százaléka legfeljebb 80 eurót költ megajándékozott személyenként, 17 százalékuk pedig legfeljebb 120 eurót. A felmérés résztvevői között akadtak olyanok is – 3 százaléknyian állították ezt – akik akár több, mint 400 eurót is elköltenek egy-egy megajándékozott személyre.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.