2020. július 22., 18:44

Kettős születés a Magyar7 legújabb számában

Míg az MKP a felvidéki választók, az Előretolt Helyőrség a felvidéki olvasók kegyeiért száll ringbe. Mindkettő mérföldkő: az MKP megújult vezetéssel indul a magyar egység megteremtéséért, míg a hetilap irodalmi mellékletének ez az első száma, amely minden hónapban 16 oldalon kerül az olvasók asztalára.

Médialapozó

Merre tovább? – teszi fel a kérdést a Magyar7 legújabb számának cikkírója, Kolek Zsolt az MKP hétvégi tisztújító kongresszusa után. A farnadi kongresszuson új vezetés állt fel, amelyre nehéz küzdelmek várnak. Ezt tükrözi Molnár Juditnak, a lap főszerkesztőjének vezércikke is: Teher alatt.

Pomichal Krisztián külpolitikai jegyzete (Lejárt szavatosságú szövetségek) egy különös, francia–török incidens kapcsán taglalja, milyen kilátások várnak a NATO-ra. Aki a múltat nem tiszteli, annak nincs jövője címmel olvashatják a lapban Kolek Zsolt interjúját Bréda Tivadar hadisírgondozóval, aki a Felvidéken elesett magyar katonák emlékezete kapcsán a magyar–szlovák viszony egy különös aspektusáról beszél.

dsc02965.jpg

Határon keresztül az Ipar 4.0-ba címmel a magyar–szlovák határon átnyúló pályázatok egyik rendkívüli eredményét mutatja be Matus Tibor. A lap jogi rovatában Bakos Olivér nyújt hasznos tanácsot az olvasóknak.

A Termelési regény helyett… címet viseli Pomichal Krisztián riportja, amelyben az aratók nehéz, de eredményes munkáját mutatja be. Második részét olvashatjuk Popély Gyula történész cikkének, aki az első világháború előtti cseh „készülődésről” rántja le a leplet.

zalabai-gyula-b-es-csemy-tibor.jpg

A lap kulturális rovatában Juhász Dósa János ír Farkas Ottó legújabb kötetéről. Újra megtalálja a közönségét a szépirodalom címmel közli a lap B. Vida Júlia interjúját Hodossy Gyulával, aki az Előretolt Helyőrség c. irodalmi mellékletet mutatja be. Lacza Tihamér Huszár Mátyásra, a felvidéki gyökerű vízmérnökre emlékezik, míg Kovács László történész a kassai kormányprogramról ír a Történelmünk mérföldkövei c. rovatban.

Az újság régiós rovatában, a Tájainkban Ez az álmunk is véget ért címmel olvashatják Kaszmán Zoltán írását egy újabb fájdalmas iskolabezárásról. A nyári turistaszezonnal két cikk foglalkozik. Míg Radi Anita arról ír, hogyan szeretnék Pozsonyba csalogatni a környező országok turistáit, Reczai Lilla a nemrég megnyílt dunaszerdahelyi turisztikai központot mutatja be. Neve lassan már legenda a Felvidéken: Fábián Gergely Ulman István Magyar Örökség díjas fafaragóhoz látogatott el.

1-2.jpg

Agócs Szvorák Emese írásából megtudhatjuk, hogy Gömörpéterfalán készül a magyar közösségi ház faragott kapuja, Nagy-Miskó Ildikó pedig arról tudósít, hogy Csütörtöky József további öt évre elnyerte a komáromi Duna Menti Múzeum vezetői posztját. A Galántai Honismereti Múzeumba látogatott Szomolai Andrea, ahol egy érdekes kiállítást nyitottak meg. Ugyancsak kiállításról tudósít Virsinszky Tamás, aki a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumba kalauzolja az olvasót. Bokor Klára érsekújvári amatőr csillagászokat mutat be, míg Zsebik Ildikó egy nem mindennapi kertet, amely a királyhelmeci Nagyhegyen található.

A csokoládé nem annyira egészségtelen, mint elhitették róla. Erről ír a lap dietetikusa, Szilágyi Orsolya, míg Baán Szabó Ilona a görögdinnye jótékony hatásait ismerteti. Varga Norbert kambodzsai utazásra invitálja az olvasót, Babos Kitti cikkében pedig ahhoz kapunk hasznos tanácsot, mit viseljünk idén a strandon. Az Íz-lelő rovat receptjében ezen a héten a sárgabarack dominál, az autók közül pedig egy szépségkirálynő: a Mazda3.

img_0388-2.jpg

Fonákok és bizonytalanság címmel olvashatjuk Rajkovics Péter cikkét a teniszvilág sanyarú helyzetéről, míg Rajkovics György az európai kupasorozatok menetrendjét ismerteti a focikedvelőknek. Természetesen ezúttal is megkapjuk a heti tv-műsort, és a keresztrejtvény sem maradhatott ki a lap legújabb számából. A Magyar7 hátsó borítóján ezúttal Késmárk Szent Kereszt-templomát találjuk.

+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék