2022. március 8., 11:00
Frissítve: 07:13

Kétszer ad, aki gyorsan ad! Lehet, hogy már májusban megérkezik a 13. nyugdíj

Az infláció, az áremelkedések és Putyin háborúja miatt a nyugdíjasok is nehéz időket élnek, mondta Igor Matovič pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Hozzátéve: a 13. nyugdíj előbbre hozatala téma volt a háború előtt is.

nyugdíjas

Annál is inkább, mert idén januártól csak 1,3 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben 8,3 százalékos a saccolt nyugdíjas infláció, s Putyin háborúja miatt feltételezhető, hogy ez még tovább nőhet az év első felében.

Ez az emelés átlagnyugdíj esetében 40-50 euró pluszt fog jelenteni, de csak jövőre.

A nyugdíjasok kiadásai viszont most nőnek, de csak jövőre várhatják a nyugdíjemelést, ecsetelte Matovič.  S hozzátette: voltak deflációs évek, amikor alig emelkedtek az árak, ezért senkit sem érintett érzékenyen a nyugdíjak emelése. Most viszont más a helyzet.

Kétszer ad, aki gyorsan ad! mondta a pénzügyminiszter, ezért a jelenlegi helyzet miatt az egész 13. nyugdíjat egyszerre tervezik kifizetni, méghozzá a lehető leghamarabb. Még nyár előtt, májusban-júniusban, amit az áremelkedés is erősen indokol.

Gyorsított eljárásban fogadják el az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A nyugdíjasok érdekvédelmi szervezete valorizációt követelt, a minisztérium, viszont más döntést hozott. Matovič kérdésre válaszolva elmondta,  a gazdagabb nyugdíjasok nem fognak több 13. nyugdíjat kapni a jövőben sem, ennek szolidáris alapon kell működnie.

Megemlítette:  720 ezer nyugdíjas kapta meg az oltási bónuszt, több mint 220 millió eurót fizettek ki erre célra. Ez jó húzásnak bizonyult, az idősek oltakoztak és még pénzhez is jutottak.

Ha sikerülne májusban kifizetni a 13. nyugdíjat, akkor fél milliárd euróhoz juttatjuk a nyugdíjasokat, mondta. A koalíciós partnerek között ebben egyezség van.

Mi lesz az egyedülálló szülőkkel, hangzott el az újságírói kérdés.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az ő támogatásukra is gondoltak, de közben 130 ezer menekült érkezett, s ahogy a tárcavezető fogalmazott

Putyin kiveszi a pénzt a zsebünkből, a polgárok zsebéből.”

Az energiaár-emelések befagyasztásával elértük, hogy a villany ára nem fog radikálisan emelkedni a következő években, és a jövőben segíteni akarunk a rászoruló családokon is, mondta. Azt meg tudjuk, határozni, kik azok, akik anyagi szükséghelyzetben vannak, de ehhez most jönnek még az ukrajnai menekültek, ami eléggé komplikálja a helyzetet, tette hozzá.

A miniszternek feltették azt a kérdést is, lehet-e már tudni valamit arról, hogy mikor számíthatnak a beígért támogatásra azok, akik ukrán menekülteket szállásolnak el.

Úgy válaszolt, külön fogják szabályozni ezt a magánemberek és a vállalkozók esetében. A támogatás mértéke ugyanakkora lesz. Hangsúlyozta: csak azok után lehet igényelni ezt a támogatást, akik átmeneti menedéket kértek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.