2020. április 11., 12:25

Kétéves a ma7 médiacsalád

Noha nem készültünk nagy ünneplésre, azzal azért mégsem számoltunk, hogy ilyen körülmények között kell visszatekintenünk a ma7 médiacsalád kétéves történetére.

Pontosan két éve annak, hogy megjelent az első cikk a ma7.sk hírportálon. Néhány héttel később olvasóink kezükbe vehették a Magyar7 hetilap első számát, ezt követően pedig elindítottuk az audiovizuális tartalmakat kínáló online-televíziós műsorainkat. A mai nap, április 11. tehát nemcsak a magyar költészet napját jelenti, hanem a ma7 médiacsalád számára egy fontos mérföldkő is.

Noha nem készültünk nagy ünneplésre, azzal azért mégsem számoltunk, hogy ilyen körülmények között kell visszatekintenünk fennállásunk kétéves történetére. A koronavírus-járvány és az ezzel összefüggő korlátozások szerkesztőségünk – mint ahogy mindenki más – életét is alapvetően befolyásolták.

Hetek óta jóformán üres a szerkesztőségünk: az ügyeletes szerkesztő nem ül a megszokott helyén, a kávéfőzőgép már jó ideje nem zúg fel, a pizzafutár és az ebédkihordó sem csenget. Nincs is kinek: szerkesztőink, munkatársaink közül, akik csak tehetik, otthonról – home office-ban – végzik a munkájukat. Változtatnunk kellett a jól bevált munkarenden, mert a körülmények erre kényszerítettek minket.

S noha még mindig kissé idegen számunkra, hogy a napi kapcsolatot különböző alkalmazások, a lapindító szerkesztőségi értekezleteket pedig videókonferencia segítségével bonyolítjuk le, a szerkesztőségi munka egy percre sem torpant meg. Nem is torpanhatott meg, hiszen nap mint nap tapasztaljuk, soha ilyen igény nem mutatkozott a megbízható, az alapos, a hiteles és a naprakész tájékoztatásra.

És mi igyekszünk is ezeknek az elvárásoknak megfelelni: az elmúlt hetekben minden nap rendszeres hírfolyammal jelentkeztünk, amelyben a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb híreket gyűjtjük össze – érkezzenek azok a szomszédból vagy a világ távoli pontjáról.

Stúdiónkban gyakorló orvos hívta fel a figyelmet a COVID-19 veszélyeire, a Magyar7 hasábjain pedig egy kutatóorvos beszélt arról, mikor lehet mindennek vége. Foglalkoztunk a járvány gazdasági következményeivel, és megszólítottunk olyan külföldön élő felvidéki magyarokat is, akik a járvány európai gócpontjaiban (Olaszországban, Spanyolországban) élik át ezeket a kritikus napokat.

Egy évvel ezelőtt, amikor a ma7 médiacsalád fennállásának első évére tekintettünk vissza, azt írtuk: „kellő elszántsággal, meggyőződéssel vágtunk bele a munkába, bíztunk magunkban, és legalább annyira bíztunk abban is, hogy szükség van az új hangra a felvidéki magyar sajtópiacon.”

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy az elmúlt két év bennünket igazolt. Olvasottsági adataink, audiovizuális tartalmaink nézőszámai már egy évvel ezelőtt is azt mutatták, hogy meghatározó információforrása vagyunk a felvidéki magyar közösségnek, ám eredményeinken az elmúlt 12 hónapban tovább tudtunk javítani. Jelentősen növeltük törzsolvasóink táborát és azoknak a számát is, akik számára ma még nem mi vagyunk az elsődleges hírforrás, de rendszeresen átkattintanak hozzánk.

Az elmúlt 12 hónapban sikerült megnégyszereznünk egyedi látogatóink számát. Ez a szám – ha csak az elmúlt egy hónapot vesszük – elérte az 1,4 milliót, ami napi lebontásban 100 és 40 ezer közötti egyedi látogatót jelentett.

Ezek a mutatók annak is köszönhetőek, hogy – hűséges olvasóink jól tudják – tavaly novembertől kívül-belül megújultunk: új rendszeren futunk és felhasználóbarátabbá alakítottuk át a ma7.sk oldalát, amelyen azóta is naponta 50-60 cikk jelenik meg – az új szerver tehát kiállta a próbát.

A megújulásnál különös figyelmet szenteltünk olvasóink szokásaira és igényeire.

Nagy részük – mintegy 70 százalékuk – például mobilon követ minket. Talán nem véletlenül, hiszen a 25-44 év közötti korosztályban vagyunk a legerősebbek – ők adják olvasóink közel felét.

A legtöbben Szlovákiából olvasnak minket, amiben persze semmi meglepő nincsen, hiszen elsősorban felvidéki magyar ügyekről, történekről, sorsokról írunk. Jól állunk azonban Magyarországon is, és ami külön öröm, hogy sokan követnek minket Romániából és Ausztriából is. Érdekesség, hogy a hölgyek alkotják olvasóink 64, míg a férfiak 36 százalékát. 

A puszta számoknál azonban sokkal fontosabb, hogy a mögöttünk hagyott egy évben is igyekeztünk a felvidéki magyar közösség számára kulcsfontosságú témákat megnyitni, politikai képviseletünk alakítóit számon kérni, véleményformáló és érdekes embereket, valamint értékes és hiteles életeket, sorsokat bemutatni.

Köszönjük, hogy az elmúlt egy évben velünk tartottak! Olvassanak, nézzenek minket továbbra is! Ne feledjék: mi írjuk a holnapot!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.