2020. május 20., 11:38

Kétes ügyek: Gröhling visszahívta a Tudományos és Műszaki Információs Központ igazgatóját

Az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS) visszahívta Ján Turňát, mivel az intézményvezető többek között Juraj Široký oligarchával is kapcsolatot tartott.

Fotó: aktuality.sk

Ján Turňa vezette a Tudományos és Műszaki Információs Központot, amely gyanús milliós szerződéseket kötött. Az igazgató 13 év után veszítette el a székét, az új vezető pedig Ján Kyselovič lett.

Turňa túlélte mindhárom Fico-kormányt is, sőt a Radičová-kabinet alatt az akkori oktatásügyi miniszter, Eugen Jurzyca is megtartotta őt, illetve a Pellegrini-kormány ideje alatt sem menesztették őt a funkciójából.

Pedig irányítása alatt a Tudományos és Műszaki Információs Központhoz számos botrány kapcsolódik, az oktatásügyi miniszter ezért hívta őt vissza.

Az aktuality.sk kiderítette, hogy az intézmény 83 ezer euró értékben vásárolt segédeszközöket a KVANT társaságtól. Az Aurelium élményközpont berendezése egy 11 millió euró összegű támogatásnak köszönhetően valósult meg, amelyet még az akkori oktatásügyi miniszter, Dušan Čaplovič (Smer) hagyott jóvá.

Turňának nem ez volt az egyetlen kétes ügye. 2019-ben a Commenius Egyetem tudományos parkjának a vezetőjeként menesztették őt egy egymillió dolláros pályázat gyanúja miatt, amelyben Juraj Široký volt az üzleti partnere.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.