2022. február 20., 15:04

Két vitaműsorban is az igazságszolgáltatás reformja volt a téma

A TA3 hírtelevízió Politikában című vitaműsorában Mária Kolíková igazságügyi miniszter és Peter Pellegrini ellenzéki képviselő, volt kormányfő, a közszolgálati RTVS 5 perccel 12 óra előtt című műsorában pedig Gyimesi György (OĽANO), illetve Erik Tomáš (besorolatlan, Hlas-SD) ellenzéki képviselő cserélt véleményt a tervezett igazságügyi reformról.

Igazságügyi reform
Mária Kolíková, Peter Pellegrini, Gyimesi György, Erik Tomáš
Fotó: TASR/ma7

Peter Pellegrini exkormányfő, a Hlas-SD vezetője kijelentette: azok után, hogy a parlamentben Kolíková igazságügyi miniszter négy beterjesztése közül három megbukott, azt várta volna, hogy a miniszterasszony benyújtja lemondását és távozik a posztjáról. Erre nem került sor, ennek ellenére nem fogja kezdeményezni, hogy a parlamentben szavazzanak a sorsáról. Kolíková ugyanakkor nem lát okot arra, hogy visszaadja a miniszteri megbízatását.

Mint megjegyezte, főleg az lepte meg, hogy még a koalíciós partnerei sem támogatták a pozsonyi és a kassai városi bíróságok létrehozáasáról szóló törvényjavaslatát, noha úgy látja, hogy a beterjesztett ügyek egynegyedét ezek a bíróságok intézhetnék el.

A két fél eltérően vélekedett a bírói állomány létszámáról is. Míg Kolíková szerint elegendő bíró tevékenykedik az igazságszolgáltatás területén, csak észszerűen kellene átcsoportosítani őket, addig Pellegrini úgy látja, hogy szükséges az állomány bővítése, mivel jelenleg nem győzik ellátni a feladatokat.

Az ellenzéki honatya egyfajta ingatlanüzletet is látni vél a bíróságok átszervezésében, amit Kolíková határozottan cáfolt és elutasította vitapartnerének a bírósági elnökök pályázat útján történő kiválasztásának kritkáját is.

A másik televízióban vitázó politikusok között nagyobb volt az egyetértés az igazságügyi reformmal kapcsolatban.

Gyimesi György kormánypárti képviselő szerint, ha Kolíková miniszterasszony nem tanul meg kompromisszumokat kötni és továbbra is mereven fog ragaszkodni a saját elképzeléséhez, akkor könnyen megvonhatják tőle a bizalmat.

Erik Tomáš szerint sem szerencsés, foggal-körömmel ragaszkodnia bársonyszékhez, miután a mostani reformot egyetlen bíró sem támogatja. Ebben egyébként a vitázó felek ugyancsak egyetértettek.

Gyimesi kifejtette: Kolíková téved, ha azt hiszi, csakis az ő elképzelése az egyetlen helyes megoldás. Ha továbbra is ragaszkodni fog a saját igazához, akkor teljesen keresztbe tehet a reformnak, amelyre valóban szükség van, de nem úgy, ahogy azt ő elképzeli.

Beszélgetőtársa úgy látja, hogy Kolíková ráadásul úgy készítette elő a reformot, hogy veszélyezteti azoknak a pénzeknek a felhasználását is, amelyek a megújítási alapból származnának. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.