2022. augusztus 5., 11:03
Frissítve: 04:45

Két majomhimlővel fertőzött embert találtak a héten Szlovákiában

A TASR hírügynökség jelentése szerint tovább nőtt a fertőzöttek száma Szlovákiában.

majomhimlő
Fotó: pixabay.com

Úgy tudni, ezen a héten két újabb fertőzöttet találtak.

Ezzel számuk nyolcra nőtt.

A fertőzöttek egészségi állapotáról nincsenek információink.

Ján Mikas tisztifőorvos elmondása szerint mindkét fertőzött a 20 és 59 év közti korosztályból kerül ki. Az eddigi vizsgálatok alapján a két eset teljesen független egymástól, az érintettek semmiféle kapcsolatban nem voltak. Az ugyanakkor közös bennük, hogy mindketten külföldön jártak az elmúlt hetekben, de azt, hogy ott szedték volna össze a fertőzést, nem lehet egyértelműen megállapítani.

Mikas szerint felesleges aggódni, nem számítanak kiterjedt járványra, de az esetszámok biztosan emelkedni fognak a következő hónapokban. A szakember arra is figyelmeztetett, ne becsüljük le a betegséget, a tüntetek jelentkezésével mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A majomhimlő vírusos megbetegedés, lappangási ideje 6-16, ritkábban 5-21 nap. Kezdetben megfázásos tünetekkel jelentkezik, lázról, fejfájásról, fáradtságérzetről számolnak be a fertőzöttek. A kiütések csak később bukkannak fel. Emberről emberre fertőzött állatok vagy használati tárgyak útján terjed.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.