2024. április 10., 17:33

Megállapodás a vegyesbizottságban – a Magyar Szövetség azon lesz, hogy a szlovák kormány teljesítse vállalásait

A Magyar Szövetség üdvözli, hogy a szlovák és a magyar kormány képviseletében Miroslav Mojžita és Kalmár Ferenc ma aláírták a Magyar - Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság jegyzőkönyvét.

Magyar - Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság
Fotó: MTI

A ma hitelesített dokumentumról tudni kell, hogy a szöveg megtárgyalását a bizottság 2022. november 3-án befejezte.

Minden kérdésben megszületett a kompromisszum kivéve a kettős állampolgárság kérdését és a beneši dekrétumokban foglalt kollektív bűnösség ügyét tekintve. Ebben a két témában tehát továbbra sem született megegyezés.

Ugyanakkor a dokumentum fontos ajánlásokat fogalmaz meg a két kormány irányába. Ilyen például az a kezdeményezés, mely szerint a magyarok által legalább 15 százalékban lakott településeken a közigazgatásban olyan személyek is dolgozzanak, akik szóban és írásban képesek kommunikálni magyar nyelven is – tudni illik a Dunaszerdahelyi, Komáromi járásban részbeni és a többi járásban jelentős leépülés tapasztalható ezen a téren.

A jegyzőkönyvben szó esik továbbá a magyar nyelvű tankönyvek szabad használatáról, a magyar iskolákban a pedagógiai dokumentáció vezetésének egyszerűsítéséről, a megfelelő költségvetési keret biztosításáról a kétnyelvűség megvalósítására.

Említésre méltó még a történelmi műemlékek felújítása érdekében megfogalmazott közös szándék és a határmenti idegenforgalom közös fellendítése. Üdvözlendő a szlovák tv és rádió magyar nyelvű adásainak bővítésére és fejlesztésére megfogalmazott ajánlás is és folytathatnánk. 

Az anyag tartalmaz konkrét megfogalmazásokat is, mint például a komáromi Selye János Egyetem elégséges finanszírozása, a kassai Rovás Egyesület ingatlanjának és a szlovákiai Református Egyház elkobzott ingatlanainak rendezése. 

A ma aláírt dokumentumot mindkét kormánynak el kell fogadnia és feladatul kell adnia az illetékes minisztériumoknak az abban foglaltak megvalósítását.

Ezt a folyamatot a dokumentumot előkészítő Kisebbségi Vegyes Bizottság fogja ellenőrizni.

A Magyar Szövetség részéről azon leszünk, hogy a szlovák kormány teljesítse vállalásait. A két nyitott kérdésben pedig (kettős állampolgárság kérdése és beneši dekrétumokban foglalt kollektív bűnösség ügye) további tárgyalásokat szorgalmazunk

– olvasható a párt sajtónyilatkozatában, amelyet Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke és Berényi József, a Szlovák - Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság tagja küldött.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.