lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. február 16., 11:21

Két katonai Mi-17 helikoptert javít Szlovákia - alig 10 millió euróért

Két Mi-17 katonai helikopteren végeznek nagyjavítást. A februárban kötött megállapodás szerint, csaknem tízmillió eurót fizet értük a védelmi minisztérium a trencséni repülőjavító vállalatnak. 

Az 1987-ben gyártott helikopter harmadik nagyjavítása legfeljebb 4 999 999 euróba kerül, és 2022. március 15-ig kell befejezniük. Az 1989-ban gyártott második helikopternek szintén ez lesz a harmadik nagyjavítása, ez 4 399 999 euróért, és 2022. május 30-ig kell befejezni.

A javítások 1000 órával vagy hét évvel hosszabbítják meg a helikopterek műszaki élettartamát.

Jelenleg a védelmi minisztérium 12 Mi-17-es helikopterrel rendelkezik, melyek közül négyet üzemeltetnek, a többi már a műszaki élettartamuk vége után van. Az üzemképes darabok száma napi szinten változik, a rajtuk végzett munka függvényében "

- tette hozzá Martina Kovaľ Kakaščíková, a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériumának szóvivője.

A szóvivő szerint a fegyveres erők a műszaki életük végéig tervezik ezen helikopterek használatát.

Elsősorban szállítási feladatokra használják a fegyveres erők egységeinek kiszolgálásakor, például otthoni válságkezelés feladataira, mint például a tűzoltás, és egyúttal ellátnak légikeresői és a mentőszolgálati feladatokat is.

A védelmi minisztériumnak van kilenc UH-60M Black Hawk helikoptere is.

Tavaly év végén jelentette be Jaroslav Naď (OĽANO) honvédelmi miniszter további kettő megvásárlását felszereléssel, beleértve további, már meglévő kettő utólagos felszerelését. Az USA alapjának 50 millió dolláros összegét szeretné erre felhasználni, amihez Szlovákia azonos összeggel társulna.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.