2022. június 23., 14:37

Két hónapnyi fizetésébe kerül a parlamenti képviselőnek, ha...

A szlovák parlament új házszabálya szigorú elvárásokat fogalmaz meg a képviselőkkel szemben, akik az elmúlt években nem egyszer valódi cirkuszi mutatványokat követtek el a nemzeti tanácsban.

parlament
Fotó: TASR

Ezen a téren számtalan produkciót láthattunk Igor Matovič, jelenlegi pénzügyminisztertől, aki még ellenzéki képviselőként minden lehetőséget kihasznált a figyelem felkeltésére.

Természetesen kormányfőként és jelenleg miniszterként már korántsem olyan lelkes, amikor valami hasonlót politikai opponensei használnak ellene. Nem egyedi eset, hogy nem mennek ki a mikrofonhoz, hangos zenét engednek mások felszólalásakor. Az új szabály szerint különféle zavaró viselkedés esetén az ülést vezető előbb figyelmezteti a parlamenti képviselőt, majd akár kivezettetheti az illető személyt a teremből. 

Ha ebben sem akar együttműködni, akkor a rendőrség segítségével távolíthatják el az ülésteremből, ezalatt az ülést megszakítják, ő pedig két havi bérétől is eleshet.

Az új jogszabály jövő évtől lép hatályba.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.