Két fiatal hegymászó vesztette életét a Magas-Tátrában

2020. február 23., 10:21
ma7

Még pénteken késő délután jelentették a hegyimentőknek, hogy két fiatal lengyel alpinista nem tért vissza szállására a Késmárki-csúcs megmászásából.

Fotó: hzs.sk

Péntek óta igen erős szél és sűrű havazás gyakorlatilag lehetetlenné tette a tájékozódást a régióban. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a két, 25, illetve 27 éves hegymászó a csúcsról visszafelé jövet eltévedt. Hozzátartozóik értesítették a hatóságokat, akik hamarosan meg is találták üresen álló autójukat.

Az időjárási körülmények miatt másnap kora hajnalban tudtak csak keresésükre indulni, a belügyi tárca egyik helikoptere is bekapcsolódott a munkába, ám az erős szél miatt voltak helyek, amelyeket nem tudtak megközelíteni.

A keresés végül a délutáni órákban ért véget, amikor a hegyimentőknek sikerült megtalálni a két fiatalembert, de segíteni már nem tudtak rajtuk.

A tátrai hegyimentőknek nem ez volt az egyetlen bevetése a hétvégén. Szombat éjjel a Kriván lejtőin is bajba került két, szintén lengyel síző. Szerencsére volt náluk telefon, így értesítették a hatóságokat. Ráadásul GPS-koordinátáikat is meg tudták adni, a nehezen megközelíthető erdős, sziklás terepen ezek után már könnyen rájuk találtak a mentőcsapatok. Ijedségen kívül egyiküknek sem esett nagyobb baja, hajnali fél négy körül mindenki épségben távozhatott a hegyről.

Kövesse facebook oldalunkat is!