2022. május 16., 12:36

Kérelmezhető a boncolás elutasítása

A halottak felboncolásának megtagadását az emberek már életük folyamán hivatalosan kérelmezhetik az illetékes hatóságtól, de a törvényes képviselőjük is benyújthatja azt.

Kérhetik az elhalasztását
Fotó: Facebook/ma7
Illusztráció

Tavaly 91 személy kérvényezte a boncolás elutasítását. Összesen 1755 ilyen kérvényt tartanak számon. Ez az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) éves jelentéséből derült ki.

A kérvényt írásos formában kell benyújtani (a nyomtatvány az ÚZDS weboldaláról tölthető le), ezt a hatóságok az elhunyt halálát követően tíz éven át kötelesek megőrizni. A kérvényezőnek igazolást küldenek arról, hogy nyilvántartásba vették a kérését.

Bizonyos esetekben azonban a boncolást ennek ellenére el kell végezni. Amennyiben felmerül annak a gyanúja, hogy az illető valamilyen fertőző betegségben hunyt el, esetleg radioaktív sugárzás következtében vesztette életét, a boncolás elkerülhetetlen.

Ugyancsak sor kerül a boncolásra, ha az illető hirtelen hal meg és az oka ismeretlen.

Boncolnak abban az esetben is, ha a halál bekövetkeztét megállapító orvosnak kétségei támadnak az okokat illetőleg, esetleg valamilyen bűncselekmény áldozata lett az illető.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.