Kérdezz-felelek, kivétel-szabály! Tisztázzuk az új szabályokkal kapcsolatos kérdéseket!

2021. március 1., 12:01
ma7 Pomichal Krisztián

A kormány vasárnap késő este hozta nyilvánosságra azt az ötoldalas dokumentumot, amelyből nagyjából kiderül ugyan, mire számíthatunk a következő három hétben, de számos kérdést mégis válasz nélkül hagy. Olvasóink portálunkhoz eljuttatott kérdéseiből, illetve a DenníkN portálon megjelent összeállításból válogattunk!

Fotó: pixabay.com

Mikortól kell FFP2-es maszkot hordanom a boltban?

Március nyolcadikától minden üzletben, a városi tömegközlekedésen és a vonatokon is kötelező a maszk. Rá egy hétre, legyünk bárhol, épületen belül kötelező lesz az FFP2-es maszk.

Mi jön akkor most szerdától?

A maszkviselésen kívül szinte az összes korlátozás, például a kijárási tilalomra vonatkozó is.

2021. március 1., 08:30 Frissítve: már. 1. 16:29

Éjszakai kijárási tilalom, bezáró iskolák, kötelező FFP2. Szerdától jön a szigorítás, íme a teljes lista!

Most tényleg soha nem látott szigorral próbáljuk elejét venni a járvány súlyosbodásának. Mutatjuk a részleteket.

Meddig lesznek érvényben a most elfogadott változások?

Pontosan nem tudni, március 19-ig biztosan. Ha addigra javul a helyzet, enyhítenek. Ha nem, teljesen leállhat az ország. 

Mi lesz a teszteléssel? Ennek ugye végre vége?

Sajnos nem. Ezzel kapcsolatban semmi változás, a COVID-automata maradt, így a tesztelési kötelezettség is.

A kijárási tilalom mit takar? Üzletbe mehetek? És futni?

Fontos tudni, jelenleg is kijárási tilalom van érvényben, ez alól voltak és vannak kivételek. Most annyiban változik, hogy este nyolctól éjjel egyig szűkül a kivételek köre. Nincs tehát üzlet, vagy benzinkút, de ha nyolc után ér haza munkából semmi gond. A kivétel vonatkozik a természetjárásra, sportolásra és kutyasétáltatásra is. Ha nyolc után ér haza a futásból, a rendőr nem büntetheti meg. Rászoruló(!) hozzátartozóját is meglátogathatja este nyolc után.

Nagyon furcsa ugyanakkor, de az intézkedés alapján úgy tűnik, míg kutyára igen, gyermekre nem vonatkozik a "felmentés". Este nyolc után a kismamák nem sétálhatnak hat évnél fiatalabb gyermekükkel.

A kivétel ezen kívül keresztelőre, esküvőre és temetésre sem vonatkozik. Este nyolcra mindenképp haza kell érnie, ha nem akarja megkockáztatni a büntetést.

Külföldre utazom, este nyolc után megy a gépem. Velem mi lesz?

Jó utat kívánunk! A kijárási tilalom alóli kivétel erre (és vonatra, buszra, riksára vagy tengeralattjáróra) is vonatkozik.

Természetjárás más járásban? Szabad vagy sem?

A korábbiakkal ellentétben, mindegy, milyen járásból érkezünk, járáson kívülre nem mehetünk természetbe. A Pozsonyban élők megkapják az egész kerületet, a kassaiak a Kassa-környéki járást, a többieknek marad a saját járásuk. Aki fekete járásban él, az továbbra is csak hét napnál nem régebbi teszt birtokában mehet ki a természetbe, ez a szabály 15 és 65 év között érvényes!

Marad a nyugdíjasok vásárlási idősávja?

Igen, 9 és 11 óra között. Sőt, a súlyosan egészségkárosodott (leszázalékolt) emberek is kihasználhatják ezt az idősávot.

Munkába járással mi a helyzet?

Ha  a munkáltatója tartja magát a kormány szabályaihoz, könnyen lehet, nem kell majd munkába mennie. Ha nem tud otthonról dolgozni, mégis otthon kell maradnia, a kormány elvileg kisegíti majd, most dolgozzák ki a "járványsegély" mikéntjét. Amennyiben feltétlenül szükséges, hogy munkába járjon, úgy a munkáltató egy igazolást kell, hogy kiállítson, amelyen ezentúl annak is kell szerepelnie,

hány órakor jár dolgozni és mikor végez.

Meglátogathatom a rokonokat egy másik járásban?

Nem és hivatalosan a saját járásában sem. Az érvényben lévő rendelkezéseket maradéktalanul betartva a szomszédba sem mehetünk át!