2022. június 16., 15:38

Keményebben büntetik a gyorshajtást és a vezetés közbeni telefonhasználatot. Mi változik a közlekedési törvényben?

Megszavazta csütörtökön a parlament a közlekedési törvény módosítását. A változtatás értelmében jobban a zsebébe nyúl majd a gyorshajtó, vagy a vezetés közben telefont a kezében tartó sofőr. Ez utóbbi a legsúlyosabb kihágásokkal ér majd fel.

hands free
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A közúti közlekedési szabályok súlyos megsértésének minősül majd a telefon kézben tartása, továbbá „kihangosító” rendszer nélküli kezelése vezetés közben.

A kiszabható bírságok felső határai is emelkednek,

a helyszíni bírság 100-ról 150 euróra, a közigazgatási eljárásban kiszabható bírság pedig 200-ról 300 euróra.

Ráadásul eltiltással is járhat a szabály megszegése,

miközben a 12 hónapon belül kapható három legsúlyosabb szabálysértés közé kerül a telefon szabálytalan használata.

Komolyabb szankciókra számíthatnak a visszaeső gyorshajtók is.

Igaz ez a településen legalább 50 km/h-val gyorsabban haladókra, míg településen kívül a legalább 60 km/h-val gyorsabban száguldókra.

Ez a szabálysértés is a 12 hónapos időszak alatt elkövetett három súlyos szabálysértésnek számít, amely után a járművezetőnek részt kell vennie például kötelező felfrissítő autóiskolás tanfolyamon, alkalmassági vizsgán, egészségügyi, vagy mentális alkalmassági vizsgálaton. A büntetés összege nem változik: helyszíni bírságként legtöbb 250-800 eurót, közigazgatási eljárásban 500-1000 eurót kóstál a legszigorúbb bírság.

A teherautók (C kategória), illetve pótkocsis teherautók (CE kategória) sofőrjeinek életkora az eddigi 21-ről 18-ra lett csökkentve, míg a D és DE kategóriák (autóbusz és pótkocsis autóbusz) esetében a jogosítvány megszerzésének lehetősége 24-ről 21-re éves korra csökkent. A szlovák jogszabályokat így összhangba hozták az Európai Uniós irányelvekkel.

„Az alapfokú gyorsított szakképesítés során, 21 éves korban szerzett D és DE típusú vezetői engedéllyel 23 éves korig csupán az 50 kilométert meg nem haladó, menetrend szerinti autóbuszjáratot vezetheti a sofőr“ – jelezte a benyújtott anyagban a belügyminisztérium.

A fegyveres erők, a tűzoltóság, a mentőegységek, a hivatásos katonák azon járművezetői, akik még nem érték el a minimális korhatárt, a C és D típusú járművezető engedéllyel csupán Szlovákia területén közlekedhetnek.

A B típusú, azaz négykerekű személyszállító eszközökre érvényes engedély hatályát kiterjesztik a legfeljebb 4250 kilogramm súlyú alternatív meghajtású közlekedési eszközökre is.

Az elfogadott törvénybe bekerült az a módosítás is, amely például a nemrégiben, a gépjárművek regisztrációs tábláinak cseréjekor kialakult problémát hivatott kiküszöbölni. A törvénymódosítás az adminisztrációs költségek már befizetett összeggel való csökkentését foglalja magában.

A módosított szabályozásban szerepel néhány, a koronavírus-járvány idején meghozott, egyes kötelezettségek alóli felmentés törlése.

Megszűnik például bizonyos okmányok érvényességi idejének kiterjesztése, vagy a 65 év feletti járművezetők kötelező orvosi vizsgálatának mellőzését lehetővé tevő rendelet.

A módosítás jóváhagyását követően az ukrán autók Szlovákiában is áteshetnek műszaki és károsanyag-kibocsátási vizsgálaton, csak ezért nem kell feltétlenül visszatérniük Ukrajnába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.