2021. június 10., 11:09

Keddre tűzték ki Mikulec leváltását célzó rendkívüli ülést - a belügyminiszter támadja Pčolinský képviselőt

Keddre (június 15.), reggel 9 órára tűzték ki azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen az ellenzék ki akarja nyilvánítani bizalmatlanságát Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszterrel szemben. A TASR hírügynökséget a parlamenti iroda sajtóosztálya tájékoztatta. A bizalmatlansági indítványt a Smer-SD nyújtotta be.

mikulec
Fotó: TASR

A párt amiatt akarja leváltani a belügyminisztert, mert felmerült a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül működik egy csoport, amely manipulálta több eset kivizsgálását.

Ez a Smer szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelentéséből derül ki, melynek tartalmát korábban Boris Kollár (Sme rodina) házelnök ismertette a parlament zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülésén. Robert Fico, a Smer-SD elnöke a keddi ülésen fel akarja olvasni a SIS székházában tartott csúcstalálkozóról szóló jelentést.

A koalíciós pártok frakciói támogatásukról biztosították Mikulecet. Két koalíciós képviselő, Peter Pčolinský, a Sme rodina frakciójának elnöke és Adriana Pčolinská (Sme rodina) ugyanakkor a miniszter leváltása mellett tennék le a voksukat. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ezzel kapcsolatban kijelentette: a koalíciós szerződés megsértésének tekintené, ha koalíciós képviselők az ellenzékkel együtt szavaznának a kormány egy tagja ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra.
Mikulec:  Pčolinský súlyos érdekellentétbe került
Peter Pčolinský képviselőnek (Sme Rodina) nem szabadna kísérleteznie a rágalmazással és a vizsgálatokba való beavatkozással

- Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter ezt a közösségi hálón írta ki annak kapcsán, hogy a koalíciós képviselő támogatni kívánja az ellenzék visszahívási javaslatát. Hozzátette, hogy

Pčolinský súlyos összeférhetetlenségben van, és a vádlottal való szoros kapcsolata egyértelműen akadályozza, hogy fenntartsa az objektivitást az ügyben.

A pletyka és a vizsgálatba való beavatkozási kísérletek Mikulec szerint olyan gyakorlatok, amelyek közel álltak az előző kormányokhoz.

Azért jöttünk, hogy véget vessünk ezeknek a praktikáknak. Elértük, hogy teljesítsük azt, amit a választók követeltek tőlünk a választásokon - igazságosság, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és hogy a „mi embereink” már ne állhassanak a törvények felett. Úgy tűnik maga Pčolinský úr valószínűleg elfelejtette, hogy elkötelezte magát ezen elvek fenntartása mellett, amelyeket a kormány programnyilatkozata is rögzített 

- jelentette ki a miniszter.

Megosztás
Címkék