2024. február 23., 16:46

Kassa főpolgármestere nem írta alá a képviselői javaslatok többségét

Jaroslav Polaček Kassa főpolgármestere nem írta alá azoknak a határozatoknak a többségét, amelyet a városi képviselőtestület hozott a február 8-án tartott, a képviselők által kezdeményezett rendkívüli ülésen. Ez derül ki a város honlapján közzétett információkból.

Csakazért sem
Jaroslav Polaček
Fotó: Facebook

Egyebek mellett nem hagyta jóvá a képviselők felhívását, hogy hajtsák végre a korábbi határozatot, amely az osztalékadónak a településrészek (önkormányzatok) részére történő befizetéséről szólt. A polgármester továbbra is azt állítja, hogy az már teljes egészében teljesült. Nem írta alá azt sem, hogy a kintlévőséget beépítsék az idei költségvetési tervezetbe.

A határozat végrehajtása továbbra is függőben marad annak a statútummódosításnak az esetében is,  hogy az önkormányzati képviselők igazolványuk segítségével kártyájukkal bejuthassanak a magisztrátus bármely területére.

A polgármester nem értett egyet az ügyrend módosításával sem.

Az ügyrend módosítása nyilvánvalóan hátrányos a város számára, mert ha a városi önkormányzat ülései kéthavonta lennének kitűzve, akkor az egyik ülést júliusra vagy augusztusra tennék, vagyis olyan hónapokra, amikor nehéz biztosítani a képviselők megfelelő számú jelenlétét, és ezért máris kétségbe vonható egy ilyen időpont hatékonysága"

- indokolta Polaček, hogy miért nem írta alá a határozatot.

Elutasította továbbá Marcel Giboda alpolgármester felmentését a kassai futballaréna és a Visit Košice regionális turisztikai szervezet igazgatótanácsából.

A főpolgármester többek között azzal védekezett, hogy a felmentés kitűzött időpontja kivitelezhetetlen, mivel arról a társaság közgyűlése dönt, és a kitűzött határidők betartásával kell összehívni azt.

Nem írta alá a bizalmatlansági szavazást sem, amelyet a képviselők határozatban fogadtak el ellene. Ez egy szimbolikus gesztus volt a képviselők részéről.

A polgármester politikailag nem tartozik elszámolással a városi önkormányzatnak, és semmilyen törvény nem ad felhatalmazást a testületnek arra, hogy a főpolgármester ellen bizalmatlanságot fogalmazzanak meg"

- mondta, hozzátéve, hogy azért nem írta alá a határozatot, mert az törvényellenes.

Hiányzik a főpolgármester aláírása az alól a képviselői határozat alól is, amelyben a képviselők kérték a főpolgármester tájékoztatását a város stratégiai projektjeinek tavalyi állapotáról, beleértve az ütemterveket, a költségvetést, az építési naplókat, a szerződésmódosításokat, a projektdokumentáció szerzőit, valamint a szóban forgó projektekkel kapcsolatos valamennyi munkaszerződést és feladatmegrendelést.

A szóban forgó határozatból eredő feladat egyértelműen hátrányos a város számára, mivel a követelmény terjedelme és időzítése miatt túlzott adminisztratív és személyzeti terhet ró a városra. A határozat azért is jogellenes, mert az egyes projektekhez kért információk körén belül olyan személyes adatokat tartalmazó információk szerepelnek, amelyek megadására a város nem jogosult"

- indokolta a főpolgármester.

A fontosabb napirendi pontok közül csak a város alapszabályának módosítását írta alá, amely egyebek mellett rögzíti az adórészesedésből származó befizetések folyósításának rögzített képletét az egyes városrészek számára..

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.