cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 9., 09:55

Káčer nem akar bocsánatot kérni

Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter nem akar bocsánatot kérni Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseiért, amelyre az őt jelölő párt elnöke, Igor Matovič szólította fel.

kacer
Fotó: ma7

Káčer kedden (február 7.) a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimír Putyin sikeresebb lett volna és itt állna a keleti határainkon, azt gondolom, sajnos már ma ilyen nyílt területi igényekkel kellene szembenéznünk” – válaszolta arra a kérdésre, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben. Káčer szerint terítéken vannak a magyar területi igények.

Igor Matovič, az OĽANO elnöke és Gyimesi György, a mozgalom képviselője erre úgy reagált, Rastislav Káčer megbízott külügyminiszternek bocsánatot kell kérnie azért, hogy elképzelhetőnek nevezte, Magyarország területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben. Matovič hozzátette, ha létezne ilyen fenyegetés, akkor a kormány biztonsági tanácsának ülésein értesült volna róla. Káčer szavait felelőtlenségnek tartja és félrevezetőnek nevezte.

A külügyminiszer Matovič felszólítására úgy reagált, nem kíván bocsánatot kérni. „Nem kritizálom a magyarokat. Ez egy konkrét politika kritikája. Annak, amely az 1990-es évek elején a térség demokráciáért folytatott harcának vezetőjét fekete lyukká tette az európai politikai térképen és Putyin európai érdekeinek trójai falójává" - írja a közösségi oldalán, majd a magyar politikai vezetést korábban is támadó szlovák diplomata még hozzátette: 

Aki bírálta Mečiart, nem volt Szlovákia ellensége. Mečiar nem Szlovákia volt, Orbán nem Magyarország, Matovič senki és fogalmam sincs, ki az a Gyimesi, csak találgatni tudok. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és élni is fognak. Bízom benne, hogy harmóniában."

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.