2020. május 22., 16:36

Juraj Hrabko: a képviselők irányítani szeretnék a főügyészt

Juraj Hrabko publicista szerint, a parlamenti képviselők állandó hatalmat szeretnének gyakorolni a főügyész felett. Erről is beszélt a Tablet.TV vitaműsorában.

Juraj Hrabko
Fotó: TASR
Juraj Hrabko politikai elemző (a kép bal szélén)

Noha az ügyészségről szóló törvény benyújtott módosítása pozitív változásokat is hoz, a politikai elemző jóval több negatív dolgot lát ebben. Egyebek között, szerinte, a politikusok olyan hatalmat szereznének a főügyész felett, amellyel eddig még nem rendelkezhettek.

Hrabko úgy véli, hogy a képviselők bármikor visszahívhatnák a főügyészt, ha úgy ítélnék meg, hogy nem végzi tisztességesen, felelősséggel, függetlenül és pártsemlegesen a munkáját.

A törvénymódosítás elfogadása esetén a politikai elitnek nagy hatalma lenne a főügyész felett. Ő tényleg független, de ezek után a parlament többsége mondana felette ítéletet, és ezzel függővé válna. Pedig a főügyész a hatodik a közjogi méltóságok sorában"

- jegyezte meg.

A publicitsa szerint, az ügyészségről szóló törvény módosításában sokkal hasznosabb változásokat is elfogadhatna a parlament. Hrabko olyan javaslattal állt elő, hogy az alkotmánybírókhoz hasonlóan két jelöltet is javasolhatnának, közülük pedig az államfő választaná ki a tisztségre alkalmasabb személyt.

Az ellenzék szerint, a kormány azért módosított a jogszabályon, mert Daniel Lipšic így szabad utat kapna, mivel neki nincs meg hozzá a kellő felkészültsége.

Hrabko nem zárja ki annak a lehetőségét, ha Lipšicnek szavaznának bizalmat,  ő ilyen körülmények között nem vállalná el a tisztséget. A publicista hasonlóan látja a helyzetet, mint Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes és beruházásokért és régiófejlesztésekért felelős miniszter, aki szerint a koalíciónak még nincs meg a végső döntése, bár azt elismerte, és erre Hrabko is utalt, hogy Igor Matovič (OĽaNO) már többször  megemlítette Daniel Lipšic nevét. Ugyanakkor Richard Sulík (SaS)-nak több jelöltje is akad.

Hrabko röviden kitért a parlamenten kívüli PS közelgő tisztújítói közgyűlésére is.  Michal Truban szerinte levonta a megfelelő következtetéseket azzal, hogylemondott pártelnöki tisztjéről. Hrabko szerint viszont a tapasztalatlanságát jelzi, hogy akkor azt is bejelentette, többet már nem jelölteti magát az elnöki tisztségre, most viszontmeggondolta magát, és jelezte, hogy harcba száll a pártelnöki posztért. Hrabko szerint végeredményben ez nem számít, mert sokan nem is emlékeznek Truban múltbéli kijelentéseire.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.