2024. április 2., 20:28

Juraj Blanár részt vesz a NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozóján

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter részt vesz a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján, amelyet április 3-án és 4-én rendeznek meg - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya. A találkozón első alkalommal vesz részt teljes jogú szövetségesként Svédország is, amely március 7-én hivatalosan is a NATO 32. tagállama lett.

Tárgyalt a japán követtel
Juraj Blanár
Fotó: TASR

„A kétnapos program során a miniszterek tárgyalnak a NATO júliusi, washingtoni csúcstalálkozójának előkészületeiről, a kollektív védelem megerősítéséről és az Ukrajnának nyújtott további segítségről" - közölte a külügyminisztérium.

A programon szerepel az Észak-atlanti Tanács-Ukrajna ülés is Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részvételével. Kuleba tájékoztat az aktuális harctéri helyzetéről és Ukrajna szükségleteiről, valamint a szükséges reformok végrehajtásában tett előrelépésekről.

Lezárulnak az ausztrál, a japán, a dél-koreai, az új-zélandi partnerekkel és Josep Borrell-lel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott tárgyalások. A gyakorlati együttműködés megerősítésére, az Ukrajnának nyújtott segítségre és az indo-csendes-óceáni térség jelenlegi helyzetének megvitatására összpontosítanak a tárgyaló felek.

A résztvevők megemlékeznek az Észak-atlanti Szerződés aláírásának 75. (1949. április 4.), valamint Szlovákia és hat további állam NATO-csatlakozásának 20. évfordulójáról (2004. március 29.).
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.