2022. december 1., 09:35
Frissítve: 10:23

FRISS: Befagyasztja az áram árát a kormány, 3 ezer eurónyi rezsitámogatást kapnak a családok!

Eduard Heger kormányfő, Igor Matovič pénzügyminiszter és Milan Krajniak munkaügyi miniszter közös sajtótájékoztatón jelentették be a lakosságra vonatkozó energetikai intézkedéseket.

heger matovic
Fotó: TASR/AP

A kormányfő közölte, a kabinet mintegy 3 ezer eurónyi támogatással segít minden szlovákiai családnak az energiaválság leküzdésében. Később aztán világossá vált, mindez nem azt jelenti, hogy a kormány 3 ezer eurós csekkeket osztogat majd. Az elektromos áram és a földgáz árára kivetett ársapka átlagosan ekkora megtakarítást jelent majd a családoknak.

Heger szerint a "kormány beavatkozásának köszönhetően" 2023-ban az elektromos energia ára nem fog emelkedni a lakossági fogyasztók számára, az a 2022-es árszinten marad.

A miniszterelnök szerint állami beavatkozás nélkül az áram ára 380%-kal nőne. A gáz ára ezzel szemben emelkedik jövőre, de a vártnál jóval kisebb mértékben - emelte ki Heger. Úgy a gáz, mint a távhő 15%-kal kerül majd többe, a korábban kalkulált 225, illetve 80%-os emelkedés helyett.

A munkaügyi miniszter, Milan Krajniak ezen a ponton azt hangsúlyozta, míg a földgáz ára egységesen 15%-kal emelkedik, addig a távfűtésnél átlagértékről van szó. Lesznek háztartások, amelyek ennél kicsit többet, kicsit kevesebbet fizetnek majd a fűtésre.

Igor Matovič kiemelte, az ország történetében soha korábban nem került sor hasonló volumenű akcióra. 

A pénzügyminiszter szerint Szlovákia az EU 27 tagállama közül egyedüliként hozott ilyen döntést. "Európa irigyelni fogja a rezsiárainkat" - közölte. Az állami segítség összértéke meghaladja a 6 milliárd eurót. Ez nem azt jelenti, emelte ki, hogy az állam ennyit költene. A kormány azzal számol, a most bejelentett intézkedésekkel hatmilliárd eurót takaríthatnak meg a családok.
Költségvetés nélkül nem megy!

A kormányfő leszögezte, ezt a segítséget csak abban az esetben kapják meg a családok, ha a parlament decemberben elfogadja a 2023-as költségvetést. Heger szerint nem véletlen, hogy a lakosság, az önkormányzatok, a szakszervezetek, sőt maga az államfő is sürgeti a jövő évi költségvetés elfogadását.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter röviden összefoglalta, milyen áremelkedésre számíthatnak havi szinten a családok:

- központi fűtéssel fűtött lakások - 12 euró/hó

- gázzal fűtött családi házak - 19 euró/hó

- gázzal fűtött lakások - 8 euró/hó

- villanyárammal fűtött lakások, házak - 0 euró/hó

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.