2022. június 14., 13:28
Frissítve: 13:26

Jövő héten szavaz a parlament az inflációellenes csomagról

Egy hét múlva, jövő kedden  délután szavaznak a parlamenti képviselők az úgynevezett inflációellenes csomagról, amelyet Zuzana Čaputová köztársasági elnök újratárgyalásra visszaadott a parlamentnek.

Elhalasztották
A parlament ülésterme
Fotó: TASR

A házbizottság egyetértett ezzel - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Šipoš, az OĽANO képviselői klubjának elnöke.

Šipoš elmondta,

az OĽANO több képviselője, aki a vétó megtörése mellett szavazna, nem tud részt venni a szavazáson.

Néhány párt még nem tette egyértelművé, hogyan fog szavazni a megvétózott törvényjavaslatról.
Šipoš úgy véli, a mozgalom képviselői egységesen fognak szavazni.

Tegnap egyeztettünk, a vitát még nem zártuk le

– nyilatkozta a TASR hírügynökségnek.

Arról nem nyilatkozott, hogy az OĽANO hány képviselője nem támogatja a vétó megtörését.

Peter Pčolinský,

a Sme rodina képviselői klubjának vezetője közölte, még tárgyalnak arról, milyen álláspontot fognak képviselni.

A Za ľudí négy képviselője is egyeztet még. Anna Zemanová, az SaS frakciójának elnöke úgy tájékoztatott, hogy a párt nem fogja megtörni az elnöki vétót. A megvétózott törvényjavaslat megtárgyalása eredetileg a napirend elején szerepelt volna.

Branislav Gröhling oktatási miniszter, a

párt alelnöke szerint a törvény elfogadásával a képviselők az önkormányzatoktól vennék el a támogatást.

A települések az általuk fenntartott óvodákban gondoskodnak a gyerekeinkről

– szögezte le.

Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője nem fog a vétó megtörése mellett szavazni. A közösségi médiában úgy fogalmazott, azt szeret-né,

ha a törvényhozás figyelembe venné a köztársasági elnök észrevételeit.

Parlamenti kollégái még nem közölték a véleményüket. Miriam Šuteková a TASR-nek úgy nyilatkozott, hogy a Za ľudí tárgyal a kérdésről.

Sajnálom, hogy az elnök asszony szerencsétlen választás elé állított bennünket: vagy semmilyen segítség, mert ha a vétóját megtörik, akkor az alkotmánybíróság elé kerül a törvénycsomag, és senki sem tudja, hogy a segélyeket egyáltalán megkapják-e az emberek, és ha igen, mikor. A másik lehetőség pedig a korlátozott támogatás, pedig a dolgozó emberek megérdemelnék, hogy alacsonyabb adót fizessenek (adóbónusz), a szülők pedig a magasabb juttatásokat

- mondta.

A parlamenten kívüli Hlas-SD Peter Pellegrinihez közeli képviselői nem fogják támogatni a vétó megtörését. Ezt Pellegrini egyértelműen leszögezte a keddi sajtótájékoztatón. Miroslav Kollár független képviselő sem fogja támogatni a vétó megtörését, az ĽSNS hét képviselője azonban igen – tudta meg a TASR hírügynökség Martin Beluský képviselőtől.

A köztársasági elnök a törvénycsomagnak azokat a részeit vétózta meg, amelyek olyan intézkedésekre vonatkoznak, melyeknek 2023 januárjától kellene hatályba lépniük. Véleménye szerint ezek nem felelnek meg a gyorsított jogalkotási eljárás feltételeinek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.