2023. május 4., 16:01

Jön az új típusú mentőszolgálat, változik a gyógyszeres receptek kiírása - mutatjuk, mit fogadott ma el a parlament

Csütörtökön is ülésezett a pozsonyi parlament. Számos fontos, mindennapi életünkre is kihatással lévő törvényjavaslat került elfogadásra (és ezzel második olvasatra), de akad olyan is, amelyet, bár nagy várakozás előzött meg, elutasított a parlament.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

1. Hamarosan könnyebb lesz receptet kiíratni a körzeti orvosnál

Második olvasatba utalta a törvényhozás azt a módosító javaslatot, melynek köszönhetően hamarosan egyszerűsödik számos gyógyszerrecept kiíratása. A tervek szerint a szakorvos legfeljebb három hónap erejéig meghatalmazást adhatna a körzeti orvosnak olyan gyógyszerek felírásra, amelyeket egyébként csak szakorvosok rendelhetnének el.

2. Átalakul a gyógyszerkísérletek rendje

A nem üzleti célú klinikai gyógyszerkísérletek végrehajtása jelentősen leegyszerűsödik. Eltörölnék például az engedélyeztetési eljárásokra vonatkozó illetéseket, sőt, várhatóan jócskán gördülékenyebb lesz az életveszélyben lévő betegeknél olyan gyógyszereket, vagy gyógyhatású készítményeket alkalmazni, amelyeket még nem engedélyeztek. 

3. Nem sokára a gyógyszertárakban is oltakozhatunk

A fenti salátatörvény másik érdekes pontja, hogy hamarosan bevezethetik a patikai oltakozást. Először főként influenza ellen, de a tervek szerint a későbbiekben akár egyéb betegségekkel szemben is védőoltást igényelhetünk a kijelölt patikákban.

4. Átalakul a mentőszolgálat működése

Második olvasatba utalták azt a javaslatot is, miszerint hamarosan nem csak a klasszikus mentőautók, hanem, egy mentőorvossal a fedélzeten, különlegesen felszerelt személyautók is kimehetnek majd a betegekhez. A javaslattevők azt várják a módosítástól, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá válik a mentőszolgálat munkája. Az új mentőautók megjelenése elsősorban az ország nagyobb városaiban várható.

5. Nem nyúlhatunk csak úgy bele a második pillérbe

Nem ment át a parlamentben a nyugdíjtörvény reformja. A második pillérben felhalmozott pénz önkéntes részéhez (a kötelezően fizetendő nyugdíjrész helyett a második pillérhez pluszban, önkéntesen is hozzáfizethetünk - a szerk. megj.) a továbbiakban sem lesz csak úgy hozzáférésünk. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.