2022. július 3., 15:01

Jön a cseh segítség Szlovákiába

Csehország szeptembertől segíteni fogja Szlovákia légvédelmének ellenőrzését - erről Petr Fiala cseh miniszterelnök beszélt a cseh közszolgálati adó politikai műsorában.

Már csak egy lépésre
Petr Fiala
Fotó: TASR

A műsorban vendégként szerepelt Eduard Heger szlovák kormányfő is, aki megköszönte a nyugati szomszédok segítségét ezen a téren, s a keleti határok ellenőrzésében is.

Mindennek előzménye, hogy néhány héttel ezelőtt Szlovákia légterének ideiglenes védelmét kérte Csehországtól Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter. A szlovák tárcavezető akkor tárgyalt Jana Černochová cseh védelmi miniszterrel, egyúttal újságírók előtt kijelentette: Szlovákia légterének védelmébe a lengyelek is bekapcsolódnak. 

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG-29 vadászgépek használatát hadseregében. Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket a hozzáférhető információk szerint csak két év múlva kapja meg Szlovákia.

Fiata a műsorban kijelentette, mindez nem csak az együttműködés szép példája, hanem a bizalomnak is. A cseh kormányfő bízik benne, hogy ilyen esetben nekik is segítenének a szomszédos országok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.