2021. június 30., 14:08

Jelentősen szigorodnak a beutazás feltételei: ha nincs beoltva, 14 napra karanténba kényszerül

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a kormány átalakítja, sőt, tulajdonképpen eltörli az eddig érvényben lévő beutazási szabályokat, megszűnik az utazási szemafor is. Az új szabályok alapján kötelező karantén vár azokra, akik külföldről oltatlanul térnek haza Szlovákiába.

Fotó: TASR/AP

Martin Klus külügyi államtitkár már vasárnap arról beszélt a TA3 hírtelevízióban, hogy a rendszer várhatóan átalakul, a központi válságstáb javaslata alapján megszüntetik az országok járványhelyzet szerinti besorolását, egységesítik a rendszert. Akik be vannak oltva, mindegy, melyik országból térnek haza, elkerülik a karantént.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy mindazok, akik nincsenek beoltva, kötelező karanténba kénytelenek vonulni a hazatérésüket követően.

Az egészségügyi minisztérium szerint erre azért volt szükség, mert a régi, országokat besoroló rendszer "ellenőrizhetetlen volt", az új azonban már sokkal használhatóbb lesz, hiszen magukat a hazatérőket különbözteti meg két kategória alapján: be vannak-e oltva vagy sem. Hogy ugyanerre korábban miért nem gondoltak, nehéz megmondani, mindenesetre az utazási szemafor a gyakorlatban alig néhány hétig működött csupán.

A minisztérium elképzelése a következő: 

mindazon személyek számítanak majd teljesen(!) oltottnak egy évig, tehát mentesülnek a karantén alól, akik

- legalább 14 napja megkapták valamely kétdózisú vakcina második adagját (nincs már megkülönbözetés a Pfizer, illetve az  AstraZeneca között),

- legalább 21 napja megkapták az egydózisú Johnson&Johnson-t,

- az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen és megkapták legalább 14 napja a vakcina első dózisát.

A határátlépésnél minden esetben COVID-pass-szal kell igazolni, hogy megkaptuk az oltást, ekkor sem tesztelésre, sem karanténra nem lesz szükség.

Amennyiben a fenti kategóriák valamelyikébe nem férünk bele, például még csak oltásunk első adagját kaptuk meg(!), 

kötelező 14 napos karantén vár ránk.

A karantén hetedik napján PCR-tesztre kell mennünk, a negatív eredmény beérkezésekor hagyhatjuk csak e la vesztegzárat. Július végéig átmeneti időszak lesz érvényben, ez idő alatt a 12-18 évesekre ugyanazon szabályok vonatkoznak majd, mint szüleikre.

A szlovák sajtó értesülései szerint:

az ingázók július végéig türelmi időt kapnak. Elég egy 7 napnál nem régebbi negatív PCR-teszt, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk. Utána azonban már nem.

Aki ingázni akar, kénytelen lesz beoltatni magát. Nem lesznek kivételek és nem lesz teszt általi mentesség sem.

Az egészségügyi tárca javaslatait a kormánynak még el kell fogadni, ez vélhetően csak formaság, jövő hét hétfőtől már az új szabályok szerint megy tovább az élet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.