2021. április 15., 13:57

Ugrásszerű növekedést valószínűsít a szakértő a magukat romáknak vallók számában

A szakemberek számára nem jelent újdonságot, a nagyközönség számára viszont akár a most zajló népszámlálás meglepetése is lehet a szlovákiai, magukat romának valló lakosok számának várhatóan robbanásszerű növekedése, amelyet Ravasz Ábel, volt romaügyi kormánybiztos jelez előre.

Ravasz Ábel
Fotó: TASR
Ravasz Ábel szerint megduplázódik a magukat romának valló lakosok száma

Ravasszal abból az alkalomból beszélgettünk, hogy egyik fő összeállítója volt a most megjelent Roma közösségi atlasznak. Ahogy azt talán olvasóink is tudják, a legutóbbi, 2011-es népszámlálás során 105 ezer lakos vallotta magát roma nemzetiségűnek. A most megjelent Atlasz viszont, bár a 2019-es adatokkal dolgozik, 400-450 ezerre becsüli a szlovákiai roma közösség összlétszámát. A jelentős különbség azzal magyarázható, hogy a társadalmi megbélyegezettséggel kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt mindezidáig csak lassan és kis számú növekedéssel történt a roma etnikumhoz tartozás vállalása.

A ma7.sk kérdésére a volt kormánybiztos elmondta, hogy a jelenlegi népszámláláson viszont a tíz évvel ezelőttinél jóval nagyobb számot vár, amelyet 200 és 300 ezer fő között valószínűsít.

Ravasz Ábel hangsúlyozta, hogy a romák számának minimum a megduplázódása nem demográfiai növekedést, hanem etnikai öntudatra ébredést mutat. Azaz, nem a roma lakosság számának a növekedését jelzi ez, hanem azt, hogy immár várhatóan kétszer annyian vallják magukat majd ehhez a közösséghez tartozónak.

Ravasz elmondta, hogy ezt a roma származás vállalásáért folytatott rendkívül erős kampány eredményének tartja, s hozzátette, hogy a témával foglalkozó szakemberek egy ideje már igyekeznek erről a várható növekedésről a közvéleményt is tájékoztatni, bár meggyőződése, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy a roma közösség valós száma jóval nagyobb, mint azt a tíz évvel ezelőtti népszámlálás adatai mutatják.

ravasz5
Fotó:  veda.sav.sk

A volt kormánybiztos előrejelzésének van egy fontos üzenete a szlovákiai magyarság számára is, amelynek lényege, hogy várhatóan az eddig magukat magyar nemzetiségűnek valló romák (interjúalanyunk becslése szerint kb. 80 ezer ember) egy része is immár inkább roma nemzetiségűként tünteti fel identitását.

Ezzel kapcsolatosan Ravasz fontosnak tartotta elmondani, hogy ha nem kezdünk el dolgozni a roma közösséggel, akkor el fogjuk veszíteni őket a magyar közösség szempontjából.

Ahogy elmondta, a magyar romák lojálisak a magyar közösséghez, de a magyar közösség mintha folyamatosan ki akarná őket vetni. A nem magyarajkú romák sem tartottak erre a csoportra igényt, mintegy másodosztályú romaként kezelik őket, éreztetve is ezt velük. Bár az utóbbi időben zajlik bizonyos emancipáció, mivel a szlovák roma vezetők is megértették, hogy a magyar romák esetleg számukra is érdekes közösség lehet.

Ha nem figyelünk oda a magyar romákra, akkor ezeket a településeket és ezeket az embereket a magyar közösség szempontjából el fogjuk veszteni. Ez hatalmas hiba lenne! Ez az itteni magyarság utolsó demográfiai tartaléka -konstatálta Ravasz Ábel.

(A Roma közösség atlasza mostani kiadása nemzetiségi alapú feszültséget is kiváltott, amelyről a Magyar7 április 14-én megjelent számában olvashatnak.)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.