2022. augusztus 23., 17:45

Jaroslav Naď szerint Sulík mindenképpen ki akar lépni a koalícióból

Az OĽANO négyes koalíciót akar, de más helyzetre is felkészül – derült ki Jaroslav Naď védelmi miniszter, a mozgalom elnökségi tagjának keddi nyilatkozatából. Az OĽANO továbbra is elutasítja Igor Matovič pénzügyminiszter távozását a kormányból. Naďnak az az érzése, Richard Sulík, az SaS elnöke mindenképpen ki akar lépni, és ezt felelőtlenségnek tartja.

Jaroslav Naď
Fotó: TASR

Naď elmondta, kedden ül össze az OĽANO elnöksége, hogy megvitassa, mi lesz, ha az SaS távozik.

„Mindent megteszünk, hogy megmaradjon a négyes koalíció” – szögezte le. Hozzátette, másrészt

nem tehetik meg, hogy csak várnak és imádkoznak.

„Fel kell készülnünk arra is, ha az SaS valóban kilép” – mondta, de ezeket a lépéseket nem konkretizálta. „Ehhez még további tárgyalásokra van szükség az SaS nélküli koalícióban, ha ez bekövetkezik” – tette hozzá. Azt megerősítette, hogy

készek átvenni a megüresedő miniszteri és egyéb posztokat az egyes tárcáknál.

Richard Prokypčáknak, a Szlovák Gázművek (SPP) vezetőjének várható távozása kapcsán megjegyezte, ez szintén a felelőtlenséget igazolja, és egyeseknek a felelős és szakértői hozzáállásnál többet ér a politika és az önös érdek. Naď megjegyezte, jelenleg nincs elegendő gáz biztosítva a fűtési szezonra, és abszurdnak tartja, hogy az állami gázművek vezetője ilyen helyzetben távozzon.

Naď kizárta, hogy az SaS kilépése után átvenné a külügyminisztériumot és egyszerre két tárcát irányítana.

Kitért arra, hogy Ivan Korčok külügyminiszter karrierdiplomata, és nem tagja az SaS-nek. „Nem párttag, és senki sem akarja elzavarni a minisztériumból” – szögezte le. Ha mégis távozik, Naď szerint akkor is garantálva lesz az ország jelenlegi külpolitikai irányultsága.

A védelmi miniszter arról is beszélt, nem minden SaS-es akarja a párt távozását a kormányból,

e kijelentését különböző, nem hivatalos beszélgetésekre alapozza az SaS egyes tagjaival. Ugyanakkor úgy véli, az SaS egységes marad a távozáskor, azt pedig nem feltételezi, hogy a parlamentben a kormány megbuktatására vagy az előrehozott választás kihirdetésére szavazna. Megismételte azt is, a másik három kormánypárt nem érti, miért nem hajlandó elfogadni az SaS Eduard Heger kormányfő javaslatait.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.