2019. december 26., 13:47

Januártól már nem kell televíziós üzembentartási költséget fizetniük a nyugdíjasoknak

Az új esztendő kellemes meglepetést tartogat az öregségi, a rokkantsági, az özvegyi és az árvasági nyugdíjat szedőknek, valamint az anyagi szükséghelyzetben élőknek. Egy szeptember 17-ei törvénymódosításnak köszönhetően mentesülnek a koncessziós illeték fizetése alól. Az így keletkezett milliós veszteséget az állam kompenzálja a közszolgálati tévének és rádiónak (RTVS).

Szlovák Rádió épülete
Fotó: Wikipedia / Thomas Ledl

A nyugdíjasok és szociális segélyen lévők már eddig is csak a díj felét, 2,32 eurót fizettek havonta. 2019-től kezdődően pedig évente 24,87 eurót spórolhatnak meg azzal, hogy már nem kell fizetniük ezt az alacsonyabb átalányt sem.

Akik inkasszón (SIPO) keresztül fizették az illetéket, azoknak januártól ez a tétel már nem fog szerepelni a fizetni valók között.

Akik egyenesen az RTVS-nek küldték a pénzt, azoknak ezentúl ezt már nem kell megtenniük. Az uhrady.rtvs.sk weboldalon bővebb információk találhatók arról is, hogy miként lehet mentesülni a havi 4,64 eurós üzemben tartási díj fizetésétől, amennyiben valaki nyugdíjassá vagy rászorulóvá vált. A mentesüléshez szükséges nyomtatványt a postákon is ki lehet tölteni.

Múlt év végén az RTVS-nek 283 ezer olyan nyugdíjas ügyfele volt, akik csak a felét fizették az üzembentartási díjnak és 5000 olyan, akik rossz anyagi körülményeik miatt fizették a kisebb összeget. További 240 ezer ember azért nem fizette a díjat, mert súlyos egészségkárosodása volt.

Az RTVS fő bevételi forrása

A törvény kitér azokra a munkáltatókra is, akik mentesülnek az üzembentartási díj fizetésétől, mint amilyenek az iskolák és oktatási intézmények, a kórházak, gyógyintézmények és hospice-ok.

A koncessziós illeték a közszolgálati médiák fő bevételi forrásának számít. Évente 82,3 millió euróhoz jutnak hozzá ily módon. Ugyanakkor az RTVS mostani és volt vezetői már évek óta arra figyelmeztetnek, hogy az intézmény jelenlegi finanszírozása nem megfelelő és az anyagiak hiánya gátolja a közszolgálati televízió és rádió fejlődését.

A közmédia bevételei azért elégtelenek, mert az üzembentartási díj, ellentétben más illetékekkel, már csaknem 16 éve változatlan. A háztartások számára kiszabott havi 4,64 euró átalány az egyik legalacsonyabbnak számít Európában.

Azzal, hogy 2019-től a nyugdíjasok és az anyagi szükséghelyzetben lévők mentesültnek a díj fizetésétől, a közmédiát újabb veszteség éri. A hiányzó 8 millió eurót az állam fogja kipótolni saját bevételeiből, nyugtázta a törvénymódosítás elfogadása után a szlovák parlament elnöke, Andrej Danko. Ő egyébként annak a híve, hogy az üzembentartási díjat egyszerűen el kellene törölni, és a közszolgálati tévét és rádiót állami pénzből kellene fenntartani. Ez viszont azt jelentené, hogy a közszolgálati RTVS államivá válna.

Nem sokkal a törvénymódosítás életbe lépése előtt a kormány úgy döntött, hogy az állam 16 millió euróval fogja kompenzálni az RTVS veszteségét.

A kormány az idén még egy kompenzációról döntött, még májusban jóváhagyott egy 9 millió eurós kártérítést a közszolgálati médiák számára, amivel részben kipótolta az üzembentartási díjak fizetésének enyhítésével járó veszteségeket

Megosztás
Címkék