2021. március 12., 13:28

Januárban csaknem 68 százalékkal volt több a halálozás az előző év ugyanezen időszakához képest

Ez év januárjában csaknem 68 százalékkal több ember halt meg mint az elmúlt öt év hasonló időszakában átlagosan.

Fotó: pixabay.com

Erről a Statisztikai Hivatal számolt be,

kiemelve, hogy rekordról van szó.

A statisztikai adatok szerint minden ötödik halott 65 évnél fiatalabb volt, ezen halálozások száma 36 százalékkal haladta meg az átlagot. A legrosszabb eredményt Nyitra megyében regisztrálták.

A Statisztikai Hivatal szerint

a negatív rekord a koronavírus második hullámának köszönhető, hiszen 2021 első hónapjára csaknem 8650 halálos áldozatot követelt a vírus. Csak januárban több mint 3600 személy halt meg.

Zuzana Podmanická, a lakosságstatisztikai részleg igazgatója szerint

a halálozási adatokat azért is fontos figyelni, hogy azok összevethetőek és elemezhetőek legyenek. A szakember szerint ez később átfogó képet adhat a járvány társadalmi hatásairól.

Megyei lebontásban

Nyitra megyében volt legrosszabb a helyzet. Abban a régióban a halálozások száma két és félszerelésére nőtt.

 A világjárványt megelőző években Nyitra megyében a januári halálesetek száma 700–750 körül mozgott, addig idén ez a szám már meghaladja az 1800-at. Nagyszombat megyében a halálozások 82 százalékos növekedését regisztrálták. Ezután jön Pozsony és Trencsén megye, ahol 60 százalék körüli a halálozások növekedése. A többi megyében a halálozások száma körülbelül 50 százalékkal nőtt. A legkevesebb haláleset Zsolna megyében volt, ott a januári mutató "csak" 38 százalékkal haladta meg az előző évekét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.