2023. január 20., 17:45

Január végétől új vakcinákkal oltanak a COVID-19 ellen

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint január 30-tól a Sanofi Pasteur, a Moderna és a Pfizer/BioNTech új vakcináival oltanak a COVID-19 ellen. Az oltásra január 26-tól lehet jelentkezni a korona.gov.sk weboldalon, vagy az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) telefonos ügyfélszolgálatán.

koronavírus védőoltás
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A Sanofi Pasteur által gyártott VidPrevtyn Beta és a Spikevax bivalens Original/Omicron BA.4-5 vakcinájáról van szó, amit 18 évnél idősebbeknek szánnak. Ezek csak emlékeztető oltásként adhatók be, egy dózisban. „Csak azt oltják be, aki már megkapta az alapoltásokat" – közölte a minisztérium.

A tárca hozzátette, hogy a VidPrevtyn Beta vakcina csak a Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a Spikevax (Moderna), a JCOVDEN (Janssen), a Vaxzevria (AstraZeneca) vagy a Szputnyik V után adható be. A VidPrevtyn Beta a Nuvaxovid (Novavax) után nem adható.

Az 5 és 11 év közötti gyerekek számára új vakcinát fejlesztettek, ez a Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, amely szintén csak emlékeztető oltásként adható. A hat hónapos és négyéves kor közötti gyerekeket a Comirnaty vakcinával oltják. „Ez az oltóanyag alapimmunizálásként alkalmazható, három adagban. A második adagot három héttel az első után, a harmadikat pedig legalább nyolc héttel a második adag után ajánlott beadni" – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

A tárca emlékeztet, hogy a COVID-19 elleni leghatékonyabb védekezés a védőoltás, amelyhez ingyen lehet hozzájutni. „Továbbra is be lehet adatni az oltást regisztráció nélkül. Az oltópontok listáját és az nyitvatartást közzéteszik és rendszeresen frissítik az egészségügyi minisztérium honlapján" – közölte a tárca.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.