2021. február 20., 19:45

Ján Kuciak testvére: Szeretném, ha ez a kormány kibírná, hiszen most nagy az esély a megtisztulásra

Szeretném, ha ez a kormány kibírná, hiszen nem biztos, hogy lesz még egy újabb esély a megtisztulásra - véli Jozef Kuciak. A három évvel ezelőtt meggyilkolt Ján Kuciak testvérével a DennikN készített interjút.

Három évvel ezelőtt gyilkolták meg az Aktulity.sk oknyomozó újságíróját, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát nagymácsédi otthonukban. A szomorú évforduló alkalmából a DennikN készítette interjút a meggyilkolt Ján Kuciak testvérével, Jozef Kuciakkal, aki ha nehéz szívvel is, de minden újságírói megkeresésnek igyekszik eleget tenni, már csak azért is, mert - mint mondja - "az újságírók kezdettől fogva velünk vannak, és úgy érezzük ezzel tartozunk nekik."

"Újra és újra feltör bennünk a fájdalom"
Úgy tűnik, hogy az idő elvesztette értelmét, és az elmúlt évek összemosódnak. Gyakran azon kapom magam, hogy azon gondolkodom, mit tehettem volna másként vagy mit tehettem volna jobban, aztán rájövök, hogy két évvel ezelőtt ugyanezek a gondolatok cikáztak bennem"

- emlékezett vissza az elmúlt három évre Jozef Kuciak, hozzátéve: a testvére elvesztése okozta fájdalmat bizonyos pillanatokban megtanulták kezelni, de különböző dolgokkal és eseményekkel kapcsolatban újra és újra feltör bennük.

Andruskó Zoltán, aki a gyilkosságban az összekötő szerepét töltötte be, és végül 15 évet kapott, büntetéséről szólva Jozef Kuciak elmondta, meg voltak elégedve azzal, hogy a bíróság növelte a büntetését, de ez még mindig nagyon kevésnek tűnik a számukra.

"Elképzelni sem tudom, hogy 45 éves koromban akár az utcán is összefuthatok ezzel az üzletemberrel" - utalt Andruskó várható szabadulásának idejére.

A gyilkosok szemébe nézni

Arra a kérdésre, hogy miért érezte fontosnak, hogy minden egyes tárgyaláson ott legyen, Jozef Kuciak úgy válaszolt: "igyekeztünk segíteni, ahogyan csak tudtunk". 

Mindig mindent megpróbáltunk megtenni az igazságosság érdekében. Szerettük volna ezzel is kifejezni, hogy kiállunk Ján és Martinka mellett és hogy elérjük, akik a gyilkosságot elkövették, méltó büntetést kapjanak

- mondta el Jozef Kuciak, hozzátéve, a legnehezebb az volt, hogy a gyilkosok szemébe nézzen, és egyáltalán az órák hosszat egy helységben tartózkodjon velük: az első pillanatokban haragot és szorongást érzett.

Jozef Kuciaknak először akkor fordult meg a fejében, hogy rosszra fordulhatnak a dolgok, amikor első alkalommal elhalasztották az ítélethirdetést. Ezt azonban még - mint mondja - meg tudta magában magyarázni: arra gondolt, hogy talán a bíróság pontosítani akar az ítéleten és a bizonyítékokon, hogy abba ne lehessen belekötni, hiszen a másik fél végig eljárási hibákra hivatkozott.

Kočner felmentése sokkolta őket

Az igazi sokk az ítélethirdetéskor következett - hangsúlyozta Jozef Kuciak.

Végignéztük az egész ügyet, áttanulmányoztuk az aktákat, beszélgettünk az emberekkel és meggyőződtünk a vádlottak bűnösségéről. De ez már az első mondatból egyértelmű, amikor a bíró csak Szabót ítélte el"

- vélekedett Marian Kočner és Alena Zsuzsová felmentéséről Jozef Kuciak, aki szerint a bíróság ezzel kapcsolatos indoklása nem volt logikus. Azt ugyanakkor elismerte, megkönnyebbülést érzett, amikor Marian Kočner egy másik ügyben (a Markíza-váltók ügyében) 19 évre elítélték. 

A Legfelsőbb Bíróság döntését azonban türelmetlenül várja, és úgy véli, noha tudja jól, hogy egy igencsak terjedelmes vádiratról van szó, a írói testület már ismertethette volna álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Lesz-e újabb esély a megtisztulásra?

Jozef Kuciak kérdésre válaszolva elárulta, a legutóbbi parlamenti választáson a "legkisebb kormánypártra", vagyis a Za ľudíra szavazott, és eddig a legtöbb dologban elégedett, noha ez még korábban soha nem fordult elő vele. 

Az azonban eléggé bosszant, hogy ki szeretnének lépni a kormányból. Lehetőséget kaptak az igazságszolgáltatás és az ügyészség megtisztítására. Nagyon szeretném, ha nem dobnák el maguktól ezt az esélyt, mert lehet, hogy nem lesz a következő"

- jegyezte meg Jozef Kuciak, aki Igor Matovič-csal többé kevésbé elégedett, bár "vannak dolgok, amiket csinálhatott volna jobban is."

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!