Ivan Korčok üdvözli, hogy a belga társadalom nyomást gyakorol Chovanec ügyében

2020. szeptember 2., 16:45
ma7 | TASR

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter üdvözli, hogy a belga társadalom és politika nyomást gyakorol a megölt Jozef Chovanec ügyében.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

Korčok szerint két újabb független szakértői vizsgálatot rendeltek el, amelyek előreviszik a nyomozást. Ezt a szerdai kormányülés után közölte.

„Mi nem veszünk részt a nyomozásban, de érthető módon partneri kommunikációt követelünk meg, hogy tudjuk, hol tart a nyomozás” – mondta a tárcavezető.

Korčok azt is megemlítette, hogy kedden a belgiumi nagykövetség képviselője részt vett a volt belügyminiszter hivatalos meghallgatásán a belga parlamentben, ahol Korčok szerint más érintett politikusokat is meg fognak hallgatni.

Korčok üdvözli azt a határozatot, amelyet a parlament vezetősége a szerdai ülésen terjesztett elő.

„Jó, hogy a közvetlenül megválasztott képviselők kifejezik az ezzel kapcsolatos véleményüket, ez egy fontos jelzés a belga fél – a politikusok és a polgári társadalom irányába-, hogy tényleg megtörténjen az, ami nélkülözhetetlen az igazság kiszolgálásához, ez pedig nem más, mint a nyomozás gyors lezárása” – jegyezte meg.

Jozef Chovanec szlovák állampolgár 2018 februárjában halt meg, miután összetűzésbe került a rendőrökkel Charleroi városában, a helyi repülőtéren. Egy ipari kamera felvételei arról tanúskodnak, hogy az egyik beavatkozó rendőrnő karlendítéssel köszön öt kollégájának, akik Chovanec mellkasán térdelnek. A náci megnyilvánuláson nevető rendőrök 16 percen keresztül tartották mozdulatlan helyzetben az illetőt úgy, hogy a térdüket a mellkasához szorították.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!