2021. augusztus 10., 12:29
Frissítve: 2021. aug. 11. 12:49

Itt az új COVID-automata: országos lockdown nem lesz, oltottaknak járó előnyök viszont igen!

Bár eredetileg nyilvános sajtótájékoztatót ígértek kedd délelőttre, az egészségügyi minisztérium végül zárt körben ismertette az új COVID-automata részleteit. Javaslataik a szakemberek véleményét tükrözik, az OĽaNO támogatja is azokat, de a ma esti kormányülésen még meg kell vívniuk a többi párttal is. Mutatjuk, mit tudunk.

covid koronavírus
Fotó: unsplash.com

Ugyan az elmúlt hetekben folyamatosan szivárogtak ki a COVID-automatával kapcsolatos információk, véglegeset míg mindig nem tudni, néhány dolog tűnik csak biztosnak. Az például szinte borítékolható, hogy az új automata 

egyik legfontosabb paramétere az 50 év felettiek átoltottsága lesz. Azokban a járásokban, ahol e korosztály oltottsága kimagasló, jóval enyhébb járványügyi szabályozások lesznek majd érvényben.

Gyakorlatilag biztosra vehető az is, hogy országos lezárásra többé nem kell számítani, s a tervek szerint a kulturális és sportélet a legkritikusabb hetekben sem állhat le teljesen: az oltottak számára úgy tűnik, járványhelyzettől függetlenül, elérhetőek lesznek ezek a szolgáltatások. 

A tervek szerint a vendéglátóhelyek számára lehetővé teszik, hogy csak oltottakat fogadjanak. Ilyen esetben jóval enyhébb járványügyi előírásokat kellene csak betartaniuk.

Fontos kihangsúlyozni, a COVID-automata változásait a kormánynak is jóvá kell hagynia, ez azonban nem tűnik magától értetődőnek. Különösen az SaS és a Sme rodina hozzáállása kérdéses, mindkét párt az oltottaknak járó plusz előnyök ellen tiltakozik. A Za ľudí és az egészségügyi minisztert is adó OĽaNO gyakorlatilag jóváhagyta a szakemberek javaslatait. Az előbbi csak annyit kért, kapjanak külön engedményeket azok, akik egészségügyi okok miatt nem igényelhetik a COVID-oltást.

Mit tudunk az új automatáról?

- Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnik az egész országra vonatkozó érvényessége. Míg télen, a legnehezebb időszakban össz-szlovákiai rendelkezések voltak érvényben, ez idén már biztosan nem ismétlődhet meg. Országos lockdown, ígérik az illetékesek, nem lesz.

- Új paraméter lesz az 50 év felettiek oltottsági mutatója. Hogy pontosan milyen rendszerben, az még nem egészen világos. Minél nagyobb az átoltottság, annál enyhébbek lesznek a szabályok - ez már biztosra vehető. Jelen állás szerint nyolc járás kerülne enyhébb besorolás alá, Pozsony öt járása, Dunaszerdahely, Szenc és Bazin.

- Úgy tűnik, egyáltalán nem számolnak tömeges iskolabezárással, legfeljebb csak a felsőoktatásban.

- Tömegrendezvények szervezői eldönthetnék, kinek hirdetik meg az adott eseményt.

Ha például csak az oltási igazolással rendelkezőket engedik be, jóval enyhébb szabályokat kell majd betartaniuk - például nem lenne létszámkorlát. A pontos limitek egyelőre nem ismertek, ha minden igaz, ezekről délután dönt a kormány. 

- A bordó és fekete fázisban (ez a két legszigorúbb) az üzletek meghatározhatnák, hogy csak oltottakat vagy védettségi igazolással rendelkezőket engedik be. Amennyiben nem vezetnek be ilyen korlátozást, időseknek fenntartott idősávot mindenképp kénytelenek lesznek elfogadni.

- A legszigorúbb, fekete fázisban csak az élelmiszerüzletek és drogériák lesznek mindenki számára elérhetőek. 

- A COVID-automata mostantól hét helyett csak ötfázisú lesz. Fekete, bordó, vörös, narancs és zöld besorolást vezetnek be. A kategóriahatárok egyelőre nem teljesen világosak, néhány paramétert viszont már megadtak. 

Növekvő és csökkenő fázisokra bontják majd a járványdinamikát. Növekvő fázisról beszélünk majd, ha két egymást követő héten keresztül legalább 10%-kal emelkedik az incidencia, azaz az új esetek száma, de nem az adott járásban, hanem az egész országban. (Csökkenő fázis ugyanez csak pepitában.)

- A járási besorolást több paraméter határozza meg, kettő már ismert. Az új pozitív esetek száma (7 nap 100 ezer emberre számítva), illetve az 50 pluszosok oltottsága biztosan számítani fog. Figyelembe veszik majd a járási kórházak kapacitását, az elvégzett tesztek számát, a kontaktkutatás állását és még néhány másik mutatót is.

- Fontos szabály, hogy egy-egy szomszédos járás legfeljebb csak egy járványügyi kategóriával térhet el egymástól, kettővel nem. Ilyen esetben a jobbik járás besorolását "rontják le".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.