2020. szeptember 13., 19:13

Itt a nagy szájmaszk-felmérés: hajlandóak vagyunk egyáltalán még hordani?

Hajlandóak vagyunk-e továbbra is a szájmaszkok viselésére? A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Markíza kereskedelmi televízió megrendelésére készült felmérésből kiderül, hogy a férfiak vagy nők hordják-e szívsebben, ahogyan az is, az ország mely területein lett leginkább elegük az embereknek a szájmaszkokból. 

Tátogató szájmaszk
Fotó: Amir Cohen/Reuters
Csiki-csuki maszk

A felmérés eredményéből kiderül, hogy a megkérdezettek 62,5 százaléka hasznosnak tartja a maszkviselést, és így próbálja magát és környezetét megvédeni a vírus ellen. A megkérdezettek 35,4 százaléka ugyanakkor úgy véli, a szájmaszk teljesen felesleges, és éppen ezért nem hajlandó hordani.

A kérdésben nagy a különbség a nemek között, a nők sokkal kötelességtudóbbak, 68,5 százalékuk ugyanis úgy válaszolt a kérdésre, hogy a maszkviselés hasznos dolog. A férfiak csak 56 százaléka vélekedik hasonlóan, 41,6 százalékuk pedig kimondottan ellenzi (a nőknél ez csupán 29,6 százalék).

Nagy különbséget látunk akkor is, ha az egyes megyéket nézzük: a kassai kerületben például a válaszadók 75,9 százaléka hajlandó maszkot viselni, az Eperjesi és a Zsolnai kerületben azonban ez a szám csak 63,4 és 61,6 százalék. Még rosszabb a helyzet Nagyszombat megyében (43,5 százalék), Besztercebánya megyében (47,8 százalék) és Nyitra megyében (59,2 százalék).

Bármennyire is furcsának tűnik, a maszkviselést a felmérés politikai preferenciák alapján is vizsgálta. Kiderül például, hogy a PS- (83,9%), SaS- (80,0%) és a KDH-szavazóknak (77,2%) van a legkevesebb bajuk a szájmaszkokkal. Legtöbb gondot pedig a Kotleba-féle ĽSNS-szavazóknak okoz, a szélsőséges pártra szavazók mindössze 41,1 százalék találta hasznosnak a szájmaszk viselését.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!