2021. június 16., 12:58

Itt a friss COVID-automata: sárgállik az ország, némi zöldes beütéssel - Komáromban és Dunaszerdahelyen is

Nyilvánosságra hozták a COVID-automata új, jövő hét hétfőtől érvényes beosztását. 

covid automata
Fotó: NCZI

Eszerint a következő héttől mindössze egy piros és egy rózsaszín járás marad. Az előbbi Miava, míg az utóbbi Kiszucaújhely lesz. E kettőn kívül lesz 15 narancs, 45 sárga és 17 zöld járása Szlovákiának. 

A COVID-automata utolsó fokozata, a sárga beosztás, az alatta található zöld már csupán egyfajta monitoring fázis, itt kifejezetten enyhe intézkedésekkel és minimális korlátozásokkal kell számolni. 

Ezen a héten még csak 6 zöld járás volt, jövő héttől azonban már 17 lesz, köztük Komárom, Dunaszerdahely vagy Nagykürtös.

Maszkviselés

Sárga és narancssárga járások: belső terekben reszpirátor helyett megengedett sebészmaszk,  textilmaszk vagy kendő viselése. Ez kötelező a kinti tömegrendezvényeken is.

Bordó, piros és rózsaszín járásokban: a belterekben kötelező a reszpirátor.

Áruházak és üzletközpontok

Semelyik járásban sem kell negatív teszt, és a testhőmérsékletet sem mérik.

A gyermeksarkok és az ülőrészlegek továbbra is zárva tartanak.

Beltérben továbbra sem fogyasztható sem étel, sem ital. Kivételt képeznek az áruházakban működő közétkeztetési egységek.

Egy vásárlóra 15 négyzetméter területnek kell jutnia.

Esküvők, halotti torok, családi ünnepségek

A részvételhez 72 óránál nem régebbi PCR/LAMP-tesztre vagy 24 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükség. Bordó és piros járásban ezek tartása tilos! Rózsaszín járásokban beltérben 25, kültérben 50 ember vehet részt ilyen eseményeken. Narancs színű járásokban beltérben legfeljebb 50, kültérben 100 fő lehet. Sárga járásokban beltérben 100, kültérben 250 személy jelenléte engedélyezett, zöld járásokban ez a két határérték 500 és 1000 embert jelent. 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.