2022. május 13., 11:11

Itt a bizonyíték: A társadalom akaratával szemben cselekszik a kormány, amikor fegyvereket küld Ukrajnába

Rendkívül érdekes közvéleménykutatásról számolt be a brit YouGov piackutató vállalat. Egy majdnem összeurópai felmérés szerint a bolgár után a szlovák társadalom leginkább NATO-ellenes és véli úgy, az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt az észak-atlanti szövetséget terheli a felelősség.

Eduard Heger
Fotó: TASR

A felmérésből az is kiderül, hogy a szlovák társadalom az európai átlag alatt hajlandó segíteni az ukrán menekülteken, miközben a szlovák válaszadók majdnem harmada úgy véli, a NATO vagy "inkább a NATO" tehető felelőssé azért, hogy kirobbant a háború. A közvéleménykutatásban megkérdezett 17 ország (16 EU-tagállam, ill. Britannia) állampolgárai között ezzel Szlovákia a második, csak Bulgária lakossága elutasítóbb a NATO-val szemben - derül ki a felmérésből.

A YouGov felmérése szerint ugyan az európai polgárok túlnyomó többsége egyértelműen és helyesen Oroszországot tartja felelősnek a háborúért, néhány országban számottevő azok aránya, akik a nyugati berendezkedést is hibáztatják azért, hogy a konfliktus háborúvá fajult.

Bulgáriában és Görögországban a válaszadók több mint fele gondolta úgy, hogy a NATO-t terheli nagyobb felelősség vagy legalábbis mindkét fél egyformán osztozik ebben (Bulgária 44% és 13%, Görögország 28, illetve 29%). A szlovák mutatók ennél valamivel alacsonyabbak, a válaszadók 31%-a szerint inkább vagy teljesen a NATO hibája, míg 14%-uk mondja azt, kettőn áll a vásár.

Érdekes a magyar álláspont is. A magyarországi megkérdezettek 17%-a véli úgy, hogy a NATO-é a nagyobb felelősség, ami nem sokkal magasabb az európai átlagnál (Olaszország 14, Németország 12%), ugyanakkor a mindkét felet egyformán hibáztatók aránya (16%) sem magasabb az európai értéknél, hiszen az olaszok 19%-a, a spanyolok 15%-a és a franciák 14%-a vélte úgy, a felelősség megoszlik. Ennek ellenére a YouGov beszámolójában egyetlen kormányfőt neveznek meg, aki hozzáállásával "rossz irányba" befolyásolhatta országa közvéleményét. Nem fogják kitalálni, kicsodát...

Hasonló tendenciák figyelhetőek meg a többi kérdésben is. Szlovákia, Görögország és Bulgária egyértelműen inkább "oroszpárti" válaszokat adott, míg a magyar társadalom, az EU-s átlaghoz jobban közelítve, de attól némileg így is eltérve válaszolt. 

Azt a YouGov tájékoztatása külön kihangsúlyozza, hogy a vártnál jóval változatosabb az eredmény, a sokat emlegetett nagy uniós egység valójában csak mese.

Külön érdekesség az is, hogy két olyan ország, Bulgária és Görögország végzett az "oroszpárti" államok élén, amelyiket a nyugati mainstream valahogy elfelejti felelőssé tenni az EU-ban húzódó, háborúval kapcsolatos törésvonalakért.

Felmérés talán legérdekesebb része azt vizsgálja, bizonyos, mostanában rengeteg ragozott intézkedésekkel kapcsolatban mi az Unió állampolgárainak véleménye. 

Míg az ukrán menekülteknek nyújtott segítség összeurópai viszonylatban konszenzus jellemzi, addig a kényes kérdésekben (gazdasági embargó, fegyverszállítás, katonai segítség) már messze nem ekkora az egyetértés. Az európai válaszadók 58%-a támogatja a haditechnikai segítségnyújtást, 49%-uk Ukrajna EU-csatlakozásának felgyorsítását, 42%-uk hajlandó elfogadni a szankciók miatt megemelkedő közüzemi számlákat, de mindössze 31%-uk támogatná, hogy katonai segítségnyújtásra is sor kerüljön.

Nézzük ezeket az adatokat szlovák viszonylatban!

Teljesen egyértelmű, hogy a szlovák társadalom jelentős része elutasító a fenti témákban, a Heger-kabinet elszakadt a valóságtól, ha azt hiszi, társadalmi támogatottság van mögötte a háborús kérdésekben. Remek, hogy végre nem csak megérzésekből vagy kommenthalmazokból tudunk kiindulni, hanem független, objektív adatsorok vannak a kezünkben, amelyek alátámasztják azt, amit régóta állítunk: a szlovák társadalom nem akar belekeveredni az orosz-ukrán háborúba. 

Lássuk az eredményeket:

- A szlovák válaszadók 68%-a nem támogatja, hogy a Heger-kormány fegyvereket küld Ukrajnába. (összeurópai átlag 42%) 

- A szlovák válaszadók 65%-a nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozásának felgyorsítását. (összeurópai átlag 51%) 

- A szlovák válaszadók 78%-a nem hajlandó elfogadni, hogy gazdasági szankciók miatt megemelkedjenek az energiaárak. (összeurópai átlag 58%) 

- A szlovák válaszadók 82%-a nem támogatja a nyugati közösség katonai beavatkozását. (összeurópai átlag 69%). 

Végezetül fontos kiemelni, hogy az ukrán menekülteknek nyújtott humanitárius segítséget a válaszadók jelentős része támogatja, az EU-s átlagnak megfelelő a támogatottság az összes vonatkozó kérdésben úgy Szlovákiában, mint Magyarországon.

Ha a részletes adatokra kíváncsi, azokat ide kattintva böngészheti át. A felmérést április 1-e és 25-e között végezték.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!